Artsen verstaan vaccinatiestrategie niet (enquête Medische Wereld)

Een van de belangrijkste conclusies van de recente enquête van Medische Wereld bij 1000 artsen is ongetwijfeld dat de artsen niets begrijpen van de huidige vaccinatiestrategie. Een conclusie die gelijkloopt met heel wat reacties elders in het veld.

Medische Wereld hield tussen 14 december 2020 en 7 januari 2021 een grootschalige enquête  bij 1.000 artsen.

Heeft u zich vaak onveilig gevoeld tijdens het werk voor een mogelijke COVID-19 besmetting? Ruim een derde antwoordde bevestigend (huisartsen + specialisten). Maar vooral: de artsen verstaan de huidige vaccinatiestrategie niet. "Artsen, verpleegkundigen (van ziekenhuizen en WZC's) zijn de risicogroep", concludeert Medische Wereld. "Deze groep ziet ook enorm veel verschillende mensen/patienten per dag en kunnen hierdoor ook verspreider zijn, maar ook hoog risico hebben om zelf besmet te geraken. Het is ridicuul en niet logisch dat we 85-plussers als eerste aan het vaccineren zijn."

Dit wordt als volgt onderbouwd:

1) De 85-plusser heeft, realistisch gezien, geen hoge levensverwachting meer. De meeste winst in levensjaren zit in de groep van 45 tot 70 jaar.

2) De 85-plusser in een WZC zit al in een isolatie en krijgt een beperkt bezoek van zorgpersoneel en 1 knuffelcontact. Kans op besmetting is al laag en nog lager als het zorgpersoneel als EERSTE zou ingeënt worden.

3) De 85-plusser die toch ziek zou worden, komen bijna NIET op intensieve zorg te liggen en is dus geen extra belasting van ons zorgsysteem. Op intensieve zorg liggen voornamelijk de groep van 50 tot 75-jarigen.

4) De vaccins van Pfizer en Moderna liggen in de diepvriezers van de ziekenhuizen. Nu moet er hele logistiek opgezet worden van klaarmaken door de ziekenhuisapotheek, transport naar de WZC's, koelkast, en toedienen. Als het ziekenhuispersoneel als eerste zou ingeënt worden zijn deze logistiek/transport en alle vertragingen NIET nodig. De vaccins liggen in de ziekenhuizen, dien ze dan ook toe aan het ziekenhuispersoneel. Dit kan hierdoor supersnel gaan. Eens het vaccin van Astrazeneca is goedgekeurd - een kant en klaar vaccin, bewaarbaar tussen +2°C en +8 °C, dan is DIT vaccin logistiek gezien veel eenvoudiger toe te dienen aan de bewoners van WZC. Dit kan ook rechtstreeks geleverd worden aan de WZC's en bewaard worden in de klassieke koelkasten.

5) Wat gaan we doen over 6 maanden mocht blijken dat bv. 25% van de 85 plussers in WZC's zijn overleden? Ze kunnen overleden zijn aan andere redenen dan corona, maar de perceptie zal bij de bevolking anders overkomen en angst geven om zich te laten inenten.

Vandaar de smeekbede van Medische Wereld om 'eerst uw soldaten (zorgpersoneel) te beschermen om verder te kunnen vechten in de strijd tegen het coronavirus.'

"In elke oorlog (wat ook de reden is) ga je je manschappen als eerste beschermen, zij staan in de vuurlinie. In Nederland snappen ze dit en is het zorgpersoneel als eerste aan de beurt."

Dus moet er een switch komen van de vaccinatiestrategie, luidt het. Eerst het zorgpersoneel in ziekenhuizen, WZC's en huisartsen, dan de risicogroep tussen 45 jaar tot 65 jaar en alle 65 plussers (wie thuis woont en nog vele contacten kan hebben). Zo zijn de meeste levensjaren te winnen. 

Enkele andere resultaten uit de enquête: 

1) Zou u zichzelf laten vaccineren tegen COVID-19 zodra het vaccin op de markt komt? (huisartsen + specialisten)  Nee (9%)  Ja (91%)

2) Zou u uw patiënten aanraden om zich te laten vaccineren tegen COVID-19?  (huisartsen + specialisten) Nee (3%)  Ja (97%)

3) Heeft u het gevoel dat u te veel gewerkt heeft/overwerkt bent tijdens de coronagolven?  58% Huisartsen hebben het gevoel overwerkt te zijn, wat geen verrassing is. Echter zien we bij de specialisten een omgekeerde trend met name dat 2/3 van de specialisten toegeeft NIET overwerkt te zijn. De reden hiervoor is simpel; in de ziekenhuizen hebben enkele specialisten hard moeten werken (Intensivisten, longartsen, infectiologen en spoedartsen). Maar de overgrote meerderheid van de andere specialisten hadden geen werk en waren vaak thuis, aangezien vele geplande onderzoeken, operaties en consultaties niet mochten doorgaan. Technisch werkloos dus. Deze bevindingen komen overeen met een enquête van De Specialist en Medisfeer eind augustus.

4) Vindt u dat de maatregelen tijdens de 2e golf te streng waren in het ziekenhuisbeleid en dat er onnodig opschortingen waren van de electieve opnames? (huisartsen + specialisten) * Nee (75%) * Ja (25%) 

5) Weet u hoe de verschillende COVID-19 vaccins werken? (huisartsen + specialisten) * Nee (47%) * Ja (53%) 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Philippe Van Iseghem

    11 januari 2021

    dit is de enige juiste vaccinatiestrategie !
    hoogbejaarden prioriteit geven om 100 jaar te kunnen worden versus actieve verzorgenden vaccineren is niet juist;