"Arts niet degraderen tot rechterhand verzekeraars" (Bvas)

Na de Franstalige diabetesvereniging die haar ongenoegen uitte in onze vorige nieuwsbrief, vindt nu ook Bvas dat het wetsontwerp van minister Dermagne, dat verzekeraars directe toegang verleent tot medische gegevens, onaanvaardbaar.

Die toegang brengt immers het privéleven in gevaar. De verzekeraars kunnen de verzekerbaarheid van hun cliënten en hun recht op vergoeding bij een schadegeval dan immers beoordelen alvorens ze een contract getekend wordt. Een aanfluiting van artikel 9 van de GDPR (behandelen van persoonsgegevens over de gezondheid van de persoon zonder diens voorafgaande toestemming).  Dermagne schermt met redenen van zwaarwegend algemeen belang om hierop een uitzondering te maken, wat volstrekt nonsens is.

De gegevens van het medisch dossier hebben als enige finaliteit de best mogelijke zorg aan hun patiënten te verlenen, aldus de Bvas. Ze zijn niet beperkt tot de problemen die mogelijk hun verzekerbaarheid in het gedrang kunnen brengen. "Bovendien bevatten nogal wat medische documenten gegevens die niet alleen over de patiënten gaan, maar ook over hun familieleden, de mensen om hen heen, de beroepsmatige relaties en nog anderen. Zij worden er gedocumenteerd met als enig doel de patiënten te verzorgen."

De arts mag niet gedegradeerd worden tot rechterhand van de verzekeraars. Zo zou hij trouwens de vertrouwensrelatie met zijn patiënt op het spel zetten.

"Het is dus absoluut noodzakelijk dat de verzekeraars verplicht blijven om zich tot de door de patiënt gekozen arts te wenden om antwoord te krijgen op de vragen die ze zich stellen in verband met de gezondheid van hun cliënten vooraleer een polis te ondertekenen of wanneer ze hen moeten schadeloosstellen. Die arts zal dat niet doen zonder voorafgaand het akkoord van de patiënt te hebben ingewonnen, zoals de GDPR dat vereist", raadt het syndicaat aan.

"Bvas roept het grote publiek en de politieke wereld op om dit onzinnig initiatief stop te zetten." Een oproep die getekend is door de voorzitter Luc Herry, Vas-voorzitter Marc Moens en Bvas-bestuurder David Simon.

Intussen liet de staatssecretaris voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, Mathieu Michel (MR), weten dat hij de zaak op de voet zal volgen.

Voor Assuralia, de federatie van verzekeringsmaatschappijen, is de tekst bedoeld "om een juridisch vacuüm met betrekking tot het begrip toestemming op te vullen, en niet om verzekeraars een vrijbrief te geven om om het even welk type medische gegevens te verwerken".

De gegevensbeschermingsautoriteit heeft de wetgever opgeroepen om een rechtsgrondslag te creëren voor de verwerking van medische gegevens door verzekeraars. Een aantal andere Europese landen beschikt reeds over dergelijke wetgeving, voet ze eraan toe.

> Wetsontwerp laat verzekeraars 'piepen' in gezondheidsdata

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Stefaan DENEWETH

    25 januari 2022

    De verdere uitholling van het medisch beroep is als een kanker die zich steeds sterker en verder uitspreidt. Er is een degradatie tot een administratieve inktkoelie waarbij geen enkele integriteit meer bestaat ten opzichte van het medisch kunnen of het medisch beroepsgeheim. Elk gegeven wordt te grabbel gegooid onder het mom van een vlottere dienstverlening of controle. Binnenkort linken we alle medische elementen aan een pasje ter inzage van eenieder die een leesapplicatie download. Doch elk digitaal gegeven is maar zo sterk als zijn zwakste schakel en dan stort het in. Het medisch beroepsgeheim is gemaakt als een anti - discriminatoire maatregel en in de huidige maatschappij kunnen wij ons hiervan een goed voorbeeld stellen in in wiens voordeel, niet in dat van de geneesheer of van de patiënt. BVAS heeft hierin een standpunt dat men zeker kan onderschrijven.