“Het rapport van de DGEC is redelijk negatief”, zegt ABSyM/Bvas-ondervoorzitter Jacques De Toeuf. “Medicomut-voorzitter De Cock wou toelichtingen, dat is begrijpelijk. Ik weet niet welke kant het uitgaat, want de verschillende visies waren zeer uiteenlopend. Kartel en AADM sloten zich bijvoorbeeld aan bij de suggestie van DGEC dat de specialist een verslag moet sturen naar de DMG-houdende huisarts telkens als hij een patiënt ziet.”
Voor ABSym/Bvas is daar in de huidige stand van zaken geen sprake van. "Als men dat wil, moet de specialist eerst een financiering krijgen voor informatisering en administratieve hulp."
“Praktijkondersteuning voor het preventieve luik van het GMD is uitgesloten”, zegt dr. De Toeuf. “Dat is niet betaalbaar. Met de 176 miljoen euro voor preventie waarover we beschikken, kunnen we tussen 2.600 en 3.300 verpleegkundigen betalen. Maar er zijn 14.000 huisartsen in België. We mogen het dus vergeten.”
Het preventieve luik van het GMD is een twistappel. “Ik heb opgemerkt dat de preventie sinds de zesde staatshervorming gewestmaterie is”, zegt Jacques De Toeuf. “Bovendien is het GMD+ een flop geweest. Niemand heeft aan preventie gedaan. Het heeft dus geen zin die piste verder te volgen. Wij stellen voor de beschikbare middelen veeleer in te zetten voor de chronisch zieken, ongeacht hun leeftijd (ziekte van Crohn, hypertensie, diabetes, enzovoort). Dat kan onder andere in het kader van de projecten voor chronisch zieken. AADM wil het GMD, zoals het vandaag bestaat, behouden en versterken. Voor ons is daar geen sprake van.”