AADM over akkoord: ‘Leerproces maar toch punten binnengehaald’

AADM is blij met maatregelen die mikken op een betere zorgkwaliteit: het behoud van het GMD-plus, het principe van de referentiehuisarts, streven naar een optimale taakverdeling tussen huisarts en specialist en de invoering van generiek zorgmodel voor chronische zorg, gecoördineerd door de huisarts.

 

Door een ‘slimme heroriëntering van de budgetten’ sleepten huisartsen 25 miljoen euro in de wacht. De specialisten zagen 23 miljoen euro vrijkomen voor nieuwe initiatieven ‘onder andere door een verlaging van de honoraria voor speciale verstrekkingen voor niet-geaccrediteerde artsen en bijkomende besparingen in de klinische biologie en de medische beeldvorming’. Volgende maatregelen zouden de stempel van AADM dragen.

 

Voor de huisartsen:

  • De introductie van het begrip huisartsenpraktijk in kader van de praktijktoelage.

  • De huisarts wordt erkend als spilfiguur in de chronische zorg door de invoering van een generiek zorgmodel gecoördineerd door de huisarts. Via een pretraject diabetes is voor elke nieuwe diabetespatiënt een vergoeding gereserveerd van 20 euro voor de huisarts zonder de administratieve belasting van de diabetespas en zonder verplichte consulten bij de endocrinologen.

  • De praktijktoelage wordt verhoogd met 500 euro tot 2172,94 euro voor geconventioneerde artsen.

  • Sumehr’s kunnen opgeladen worden op praktijkniveau, met een gemiddelde van 100 Sumehr’s per arts, waarbij een extra vergoeding wordt vrijgemaakt van 500 euro per arts.

  • Er worden een uitgebreide informatiecampagne en leersessies opgezet om een maximaal aantal artsen vertrouwd te maken met het gebruik van een aantal elektronische toepassingen zoals Recip-e, raadplegen verzekerbaarheid, aanmaken en opladen van Sumehr’s…

  • Er wordt 10 miljoen euro geïnvesteerd in de oprichting van nieuwe wachtposten.

  • De verplichte derdebetalersregeling voor verzekerden met voorkeursregeling die ingaat op 1 juli 2015 naar aanleiding van een beslissing in het federale regeerakkoord, is gekoppeld aan het beschikbaar zijn van de elektronische facturatie.

 

Voor de specialisten:

  • Verlaging van de honoraria voor speciale verstrekkingen voor niet-geaccrediteerde artsen als kwaliteitsbevorderende maatregel.

  • Behoud van de terugbetaling voor digitale mammografie.

  • Extra stimulans voor conventie van specialisten door het invoeren van een telematicapremie voor specialisten.

 

AADM betreurt dat de 10.000 euro per Aso in de niet-universitaire ziekenhuizen, om de kwaliteit van de opleiding te garanderen door een vergoeding van de stagemeesters, verloren ging ‘door toedoen van het Bvas in het voordeel van de herijking van enkele specialismen’. De vergoeding van de stagemeesters in niet-universitaire ziekenhuizen bleef dan wel overeind.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.