AADM, Domus Medica en Jong Domus tevreden met new deal

De vijf pijlers die minister Vandenbroucke in zijn new deal voorstelde om de eerste lijn verder te versterken, worden enthousiast onthaald door AADM, Domus Medica en Jong Domus. "Nu moeten we aan het echte werk beginnen." De minister heeft zoals bekend aan de reflectiewerkgroep onder leiding van dr. Ann van Den Bruel gevraagd om deze vijf pijler in te vullen. Komt ook Vlaanderen over de brug?

AADM, Domus Medica en Jong Domus ontvingen de laatste maanden, versterkt door de COVID-19-pandemie, diverse signalen vanuit het werkveld met de vraag om duidelijke acties te ondernemen voor een meer performante, sterke eerstelijnszorg.

Dr. Sophie Van Steenbergen, voorzitter Jong Domus: “Wij zijn tevreden dat de minister en zijn kabinet de tijd namen om naar de eerste lijn en de jonge huisartsen te luisteren en werk te maken van de verschillende prioriteiten die AADM, Domus Medica en Jong Domus belangrijk vinden.”

De prioriteiten waar AADM, Domus Medica en Jong Domus al jaren op inzetten zijn: administratieve vereenvoudiging, ondersteuning in de praktijk (verpleegkundige, praktijkassistent, …) waardoor de juiste taak op de juiste plaats door de juiste persoon kan gebeuren en een evenwichtig gemengd financieringsmodel dat aangepast is aan de zorgorganisatie. AADM, Domus Medica en Jong Domus zijn dan ook zeer tevreden dat deze drie prioriteiten zijn terugvinden in de vijf genoemde pijlers in de New Deal van minister Vandenbroucke.

1. Zorgen voor voldoende en goed gespreide praktijken.

2. Verminderen van zinloze administratieve overlast.

3. Verbeteren van de toegankelijkheid voor de patiënt.

4. Inzetten op een goed organisatiemodel met taakdelegatie en ondersteuning

5. Uitwerken van een evenwichtig financieringsmodel (een gemengd systeem van prestatie- en forfaitaire verloning)

"Hierbij niet stoppen"

De New Deal van minister Vandenbroucke focust vooral op federale bevoegdheden. Dr. Roel Van Giel, voorzitter Domus Medica: “Voor AADM, Domus Medica en Jong Domus mag het niet stoppen bij deze New Deal vanuit de federale overheid. Wij nodigen de nieuwe minister van Welzijn Crevits ook uit om samen met het werkveld aan tafel te gaan zitten en een Vlaams plan voor de eerste lijn uit te tekenen.”

Kortom, AADM, Domus Medica en Jong Domus zijn zeer tevreden met deze start en steken de hand uit naar het Vlaamse niveau zodat we echt op alle vlakken de eerste lijn kunnen versterken. Op korte termijn gaat de reflectiewerkgroep onder leiding van dr. Ann Van Den Bruel opnieuw aan de slag om concrete invulling te geven aan deze vijf pijlers. Op expliciete vraag van AADM, Domus Medica en Jong Domus wordt de werkgroep ook verruimd met jonge huisartsen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.