A.S.Z. Aalst heft opnamestop gefaseerd op

Het A.S.Z. heft vanaf vandaag 5 maart 2021 de opnamestop gefaseerd op. Dankzij een krachtig test- en isolatiebeleid, een algemeen bezoekverbod en een tijdelijke opnamestop is de uitbraak onder controle.

Het A.S.Z. kondigde op dinsdag 23 februari op campus Aalst een tijdelijke opnamestop af, nadat er meerdere patiënten en personeelsleden op verschillende verpleegafdelingen positief testten op COVID-19. De interne crisiscel besliste om het volledige ziekenhuis te screenen om de 72 uur.

Op deze manier wilde het ziekenhuis een algemeen zicht krijgen op een eventuele verspreiding binnen de muren.

Geleidelijke heropstart van niet-dringende zorg

Het A.S.Z. heft vanaf vrijdag 5 maart de opnamestop op, in eerste instantie voor de opnames via de spoedeisende hulp, vanaf maandag 8 maart zullen klassieke opnames geleidelijk aan weer gepland worden. Dat houdt in dat patiënten met een opnamenood opnieuw kunnen gehospitaliseerd worden op campus Aalst.

De heropstart zal gefaseerd gebeuren, het A.S.Z. blijft de situatie permanent monitoren om de genomen maatregelen te evalueren en eventueel bij te sturen. Ambulante zorg (raadplegingen, onderzoeken en andere ambulante zorg) en de niet-chirurgische dagactiviteiten – die ook tijdens de opnamestop bleven doorgaan – worden op een veilige manier in het ziekenhuis georganiseerd.

Het chirurgisch dagziekenhuis zal voorzichtig heropstarten in de komende week en ook stapsgewijs opgebouwd worden. "We voorzien de volledige activiteit ervan tegen 15 maart. Het ziekenhuis contacteert de patiënten zelf indien hun ingreep opnieuw kan ingepland worden. Patiënten hoeven zelf niet te bellen, zo laten we de telefoonlijnen vrij voor andere dringende oproepen."

Wie het ziekenhuis betreedt, dient verplicht een chirurgisch mondmasker te dragen, handen te ontsmetten en overal voldoende afstand te houden. Begeleiders van patiënten zijn enkel toegelaten indien strikt noodzakelijk. Er geldt nog steeds een algemeen bezoekverbod in het A.S.Z. om de veiligheid van onze patiënten en onze medewerkers te garanderen.

Voor wie opgenomen wordt, geldt een strikt opnamebeleid, met onder andere een verplichte screening. Ook tijdens de opname wordt iedereen (patiënten en zorgverstrekkers) gescreend, momenteel om de 72 uur. 

Het vaccin is de grootste troef om het oude leven terug te krijgen. De vaccinatiecampagne binnen het A.S.Z. verloopt zeer vlot. Ondertussen heeft 90% van alle medewerkers hun eerste dosis van het Covid-19-vaccin gekregen en 13,5% ook al hun tweede dosis. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.