2018: talrijke doorbraken verwacht in kankertherapie

Een van de invloedrijkste denktanks ter wereld, de Global Business Policy Council van het consultancybureau AT Kearney, stelde een lijstje op van de tien belangrijkste trends voor 2018. Daarbij is ook een belangrijke plaats weggelegd voor kankeronderzoek.

Hierbij een  overzicht van de tien stellingen van de Global Business Policy Council, in willekeurige volgorde.
De geest van harde Brexit is absoluut niet de wereld uit. Meer bedrijven met activiteiten in het Verenigd Koninkrijk zullen zich voorbereiden op de mogelijkheid van een "zeer harde Brexit" door hun activiteiten financieel en geografisch af te dekken, inclusief de verplaatsing van hun supply chains uit het Verenigd Koninkrijk.

De geneeskunde boekt nog meer succes in kankertherapie. Onderzoekers zullen substantieel bouwen op de geboeke vooruitgang bij gemetastaseerde kanker door witte bloedcellen genetisch te wijzigen alvorens ze terug te plaatsen in een patiënt. Klinisch onderzoek naar de twee gentherapieën die in 2017 door de FDA zijn goedgekeurd, zal worden voortgezet bij andere soorten bloedkanker. Financiering komt wellicht vrij voor klinische proeven om celtherapieën voor "solide tumoren" te produceren, die momenteel 90% van alle sterfgevallen door kanker uitmaken. En de goedkopere technologie van DNA sequencing die onderzoekers in staat stelde om grip te krijgen op gemetastaseerde kankers, maakt het makkelijker om  doelen voor nieuwe en bestaande farmacologische behandelingen te identificeren. Hoewel Noord-Amerika de grootste markt voor immunotherapie zal blijven, zal Azië hier sneller groeien: grote economieën zoals China en India trekken meer onderzoeksinvesteringen aan wegens hun lage kosten in vergelijking met Noord-Amerika en Europa. In 2018 kan de wereldwijde strijd tegen kanker eindelijk een omslagpunt bereiken.

Chinese buitenlandse investeringen nemen toe - maar ook de weerstand ertegen.
• Elektrische auto's kennen verder hun doorbraak wereldwijd.
• Gezichtsherkenning wordt ingeburgerd. Dat zal privacy- en veiligheidsproblemen veroorzaken, wat voorvechters en burgerlijke vrijheidsadvocaten zal doen botsen over de mate waarin gezichtsherkenning kan worden gebruikt voor bewakings- en nationale veiligheidsdoeleinden.
• Amerikaanse internetreuzen worden strenger wettelijk gereguleerd. De Europese Commissie zal de boetes voor bedrijven in Silicon Valley versnellen en mogelijk zelfs de in juni op Google toegestane antitrust-sanctie van 2,7 miljard dollar overstijgen. De EU-commissaris voor mededinging Margrethe Vestager zal vooral actief Europa's hardere toezichtscultuur handhaven vóór het einde van haar termijn in 2019.
• De Islamitische Staat destabiliseert Zuidoost-Azië en Afrika.
• Nationalistische reflexen hinderen Macrons EU-hervormingen.
• De verzekeringssector wordt steeds meer aansprakelijk voor natuurrampen - de industrie is bang voor verdere rampen door klimaatverandering.
• Quantum-computers kennen hun doorbraak. Quantum computing zal de kracht van kunstmatige intelligentie (AI) en gegevensbeveiliging drastisch verbeteren. Daarnaast gaan zo nieuwe gebieden open voor wetenschappelijke ontdekkingen - en dit met aanzienlijke zakelijke implicaties. In 2018 zullen wetenschappers bijvoorbeeld quantumcomputers gaan gebruiken om chemische reacties te simuleren als onderdeel van nieuwe farmaceutische ontdekkingen en de zoektocht naar de volgende generatie batterijtechnologie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Indien (als patiënt) geïnteresseerd bent in gevalideerde medische informatie, kan u terecht op onze gezondheidswebsite www.vivagezond.be.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.