10.500 huisartsen leveren 3,5 miljoen e-voorschriften aan in mei

De verplichting voor het gebruik van het elektronisch voorschrift mag dan uitgesteld zijn omdat het wetgevende kader er nog niet is, toch kent Recip-e een groeiend succes. Dat meldt het Riziv aan de redactie van Medi-Sfeer.

Uit de jongste statistieken, voor de maand mei, blijkt dat zowat 13.000 artsen een elektronisch voorschrift hebben verstuurd. Onder hen 10.500 huisartsen, die goed waren voor 3,5 miljoen elektronische voorschriften op een totaal van 3,7 miljoen aangeleverd door artsen.

In totaal werden er in mei ongeveer 4,1 miljoen elektronische voorschriften verstuurd, als men rekening houdt met alle voorschrijvers. Naast huisartsen en ambulante specialisten, zijn dat de ziekenhuizen, de tandartsen en de vroedvrouwen.

Over de voorbije zes maanden tekent zich een toename van het aantal elektronische voorschriften af. Dat is des te betekenisvoller omdat het totale aantal voorschriften lichtjes daalt nu de winter voorbij is: in maart bedroeg het volledige volume voorschriften bij de huisarts 4,1 miljoen, in mei was dat nog 4 miljoen.

Bij de specialisten is het aantal gebruikers van elektronische voorschriften sinds december 2017 meer dan verdrievoudigd: 2.578 versus 734. Ook bij de tandartsen is een stijging te zien: het aantal gebruikers is in zes maanden tijd gestegen van 3.110 naar 3.512 (op 8.000 actieve tandartsen in België). Het aantal voorschriften steeg van 31.500 naar 35.000.

Bijna alle Belgische apotheken gebruiken Recip-e. In mei waren er 4.840 gebruikers op een totaal van 4.954 apotheken in België. De apothekers hebben de voorbije maand 80,8% van de elektronische voorschriften opgeladen. Er werden 2,9 miljoen elektronische voorschriften afgeleverd. Het totale aantal niet-afgeleverde voorschriften bedroeg 180.000. Er werden 638 voorschriften ingetrokken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Johan RIJCKEN

    12 juni 2018

    maar vandaag was er weeral een probleem met Recipe, dus kinderziekten blijven en de goede nieuwsshow moet genuanceerd