Belgian Glaucoma Society organiseert gratis oogscreenings voor Week tegen Glaucoom

Naar aanleiding van de Week tegen Glaucoom van 12 tot en met 19 maart, organiseert de Belgian Glaucoma Society op meerdere plaatsen in ons land gratis oogscreenings. Door de screenings hopen onderzoekers in kaart te brengen hoe vaak glaucoom voorkomt bij de bevolking. Mensen bij wie glaucoom wordt vastgesteld, worden doorverwezen naar een specialist.

Voor mensen vanaf 40 jaar is een regelmatige screening op glaucoom aan te raden. Als tweede oorzaak van blindheid in de wereld is glaucoom een aandoening die wordt veroorzaakt door de progressieve vernietiging van de oogzenuw, meestal als gevolg van overmatige intraoculaire druk. De ziekte is pijnloos en initieel asymptomatisch, waardoor ze in de helft van de gevallen pas wordt opgemerkt als er ernstige en onomkeerbare schade is. Behandeling en zoals het gebruik van oogdruppels of een operatie kunnen de ontwikkeling ervan stoppen, maar het is onmogelijk om het gezichtsvermogen te herstellen als het al verloren is gegaan.

Nog tot eind april worden op acht locaties gratis screenings gehouden. "We hebben met die screenings een dubbel doel", zegt dr. Ingeborg Stalmans, voorzitter van de Belgian Glaucoma Society. "We willen het bewustzijn rond de ziekte verbeteren, want meer dan de helft van de gevallen wordt niet gediagnosticeerd. Daarnaast willen we achteraf een wetenschappelijk project met artificiële intelligentie op de gemaakte foto's uitvoeren om te zien of de AI dezelfde conclusies trekt dan de glaucoomspecialisten. Indien dat het geval is, kan AI in de toekomst een eerste screening doen en de mensen met vermoeden van glaucoom tijdig naar de oogarts sturen voor verder onderzoek en het tijdig opstarten van een behandeling."

Naar schatting 2 procent van de Belgen ouder dan 40 jaar heeft glaucoom. "Daarom is een eerste onderzoek bij de oogarts op veertigjarige leeftijd noodzakelijk", zegt dr. Stalmans. "Daarbij komt dat hoe ouder je wordt, hoe meer kans je hebt om glaucoom te krijgen. Zo heeft in België 4 procent van de mensen ouder dan 80 jaar glaucoom. Als je tussen de 40 en 65 jaar oud bent, kom je best om de 2 jaar op controle. Vanaf 65 jaar wordt het een jaarlijks onderzoek."

De screenings vinden plaats op 16 maart in UZ Leuven, op 5 en 6 april bij AZ Sint-Jan in Brugge, 27 en 28 april in AZ Sint-Lucas in Gent, het ZNA Middelheim in Antwerpen, op 8, 9 en 10 maart in CHU in Luik, op 17 en 24 maart en 7 april in het Erasmusziekenhuis in Brussel, op 14 en 15 maart in Cliniques Universitaires Saint-Luc (UCL) in Brussel en op 18 en 19 april in het UZ in Antwerpen.

Meer info vindt u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.