Antwerpen Noord: huisartsen plots naar de grens van hun kunnen

Het gaat razendsnel in Antwerpen: de huisartsen van Antwerpen Noord testen nu ongeveer 200 tot 250 mensen per dag op corona tegenover 300 per week vorige week. Maaike Van Overloop ziet nog heel wat hiaten in de aanpak. "Casemanagers die kijken waar clusters in wijken zitten hebben we absoluut nodig en field agents die bij mensen thuis gaan uitleggen hoe quarantaine werkt. Zo kan men onze taak verlichten."

Dat onder meer verklaarde dr. Van Overloop in De Ochtend. Ze maakt gewag van 10% besmettingen van wei getest wordt en jongeren zijn vaak als eersten besmet waarna ze de ouderen infecteren. "Maar alle leeftijdsgroepen zijn besmet", beklemtoont ze. "En let wel: die grote groep jongeren vertoont overwegend mildere symptomen, maar evengoed zijn er jongeren die zwaar ziek worden. We stellen ook vast dat jongen die in maart ziek werden met relatief mindere symptomen, veel meer restletsels hebben nu."

"Het virus zit niet frequenter bij de Marokkaanse en Joodse gemeenschap: iedereen is even gevoelig, het zit overal gespreid bij de bevolkingsgroepen."

Wat met reizigers die terugkeren? "Dat is een beetje dubbel. We zien veel mensen die terugkeren van buiten Europa of uit risicogebieden die ook getest moeen worden, maar vaak zijn zij niet omdat ze  juist supervoorzichtig zijn. Wel komt die massa er nog bovenop om getest te worden. Dat maakt het cijfer alleen maar spectaculairder."

Dr. Van Overloop waarschuwt dat het moeilijk wordt voor de huisarten in Antwerpen. "Vorig weekend was het zo nipt dat we hulp kregen van het Rode Kruis en de overheidsdiensten om het werk gedaan te krijgen, nu zijn we weer beter geoganiseerd en hebben we een reserve verpleegkundigen om in te zetten indien nodig, maar veel meer moet er niet meer bijkomen in triagecentrum Antwerpen Noord."

"De grootste hotspot zit bij Antwerpen Oost, maar wij zitten er wel kort tegen en een stuk draineert naar ons: Schoten, Luchtbal. We zitten echt in de vuurlinie."

Tracing en contactonderzoek

"Mensen worden wel degelijk gecontacteerd via tracing, maar er gaat wat tijd over. Zeker huisartsen hebben er zicht op en brengen het zo snel in kaart. Anders ligt het met mensen die op het werk in contact kwamen met het virus. Op die groep hebben we niet steeds een goed zicht. Het is van groot belang dat we snel meer weten welke clusters er zijn en hoe die ontstaan."

"Er zitten vandaag nog heel wat hiaten in de aanpak. Casemanagers die kijken waar clusters in wijken zitten hebben we absoluut nodig en field agents die bij mensen thuis gaan uitleggen hoe quarantaine werkt en wat dat wil zeggen. Die mensen hebben nood aan veel uitleg. Zo kan men onze taak verlichten."

Dokter Van Overloop stelt tot slot vast dat iedereen zich weer bewust is van de ernst van de situatie en zelfs overreageert: "Overal zijn er mensen met mondmaskers, iedereen houdt afstand, de stad is zelfs verlaten wat niet de bedoeling is. Mensen mogen nog steeds naar de stad en de horeca, maar met inachtneming van de voorzorgsmaatregelen", besluit ze.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.