Algemene Brusselse gezondheid in de lift, maar sociaal kwetsbaren blijven achter

De algemene gezondheid van de Brusselaar is de laatste jaren sterk verbeterd. Dat blijkt uit de Brusselse Gezondheidsindicatoren die gepubliceerd werden door de studiedienst van de gewestelijke administratie voor gezondheid, Vivalis. Niet iedereen geniet echter mee van de evolutie, vooral de sociaal kwetsbare Brusselaars lopen achter op de meer welvarenden.

Uit het laatste Brusselse gezondheidsrapport van het Observatorium voor Gezondheid en Welzijn blijkt dat de levensverwachting van Brusselse mannen gestegen is van 74,6 jaar naar 79,3 jaar in een periode van bijna twintig jaar. Voor vrouwen is dat van 80,9 naar 84,1 jaar voor dezelfde periode (1999-2001 tot 2017-2019). Naast een gestegen levensverwachting hebben ook steeds minder Brusselaars te kampen met ziekten zoals kanker. Zo is de vroegtijdige dood als gevolg van kanker met 40 procent gedaald bij mannen en met 35 procent bij vrouwen.

Vooral sociaal kwetsbaren blijven achter. De levensverwachting stijgt of daalt naargelang de welvaart in de gemeente en kwetsbare Brusselaars worden ook vaker getroffen door ziekten zoals diabetes. In 2021 leden 8 procent van de kansarmen aan diabetes, tegenover 4 procent bij welgestelde Brusselaars.

Ook de luchtkwaliteit in Brussel is sterk ongelijk verdeeld en heeft grote gevolgen voor de gezondheid. Kwetsbare Brusselaars wonen vaker in gebieden met een slechtere luchtkwaliteit, de oorzaak van ongeveer 930 vroegtijdige overlijdens per jaar. Ook de aard van de arbeid en de kwaliteit van de huisvesting hebben gevolgen voor de gezondheid: 40 procent van de geschoolde arbeiders worden blootgesteld aan schadelijke stoffen en 22,8 procent van Brusselaars die in woningen van slechte kwaliteit verblijven hebben te maken met schimmelproblemen.

"We moeten erkennen dat er nog veel werk te doen is en dat alle beleidsterreinen rekening moeten houden met gezondheid als we willen samenwerken om sociale ongelijkheden in gezondheid te verminderen", concludeert Brussels minister van Gezondheid en Welzijn Alain Maron (Ecolo).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.