Agressie tegen artsen: "FOD oproepen om de RED Flag te activeren" (Orde)

Verbale en fysieke aanvallen op artsen zijn sinds de pandemie toegenomen, zowel bij specialisten als huisartsen. Deze situatie baart de Orde grote zorgen. "Er is inderdaad een toename van verbale en fysieke agressie. We moeten oplossingen vinden om de veiligheid van artsen te verbeteren", aldus professor Christian Melot, Franstalig vicevoorzitter van de Nationale Raad.

"We moeten weer om de tafel met de huisartsenkringen om aanpassingen in de IT te eisen: de kringen moeten "druk uitoefenen" op de FOD Volksgezondheid om te eisen dat een RED Flag kan worden geactiveerd op de Sumehr van de patiënt die door de huisarts van het gmd wordt gegenereerd. Vandaag kan dat niet. Dit voorstel moeten we weer op de agenda zetten, maar de "conditio sine qua non" is uiteraard dat de patiënt op de hoogte wordt gehouden over wat er voor zijn agressief gedrag in het gmd komt."
Ter herinnering: "In het advies van 15 juli 2017 over 'een globaal actieplan permanente beschikbaarheid van gezondheidsgegevens', hadden wij gevraagd dat artsen die het gmd bijhouden, voor elke patiënt (met toestemming van de patiënt) een Sumehr kunnen opstellen over zijn mogelijk gevaarlijk gedrag."

Rol van de huisarts

Destijds wilde de Privacycommissie niet dat de namen van gevaarlijke patiënten werden doorgegeven. In het veld kunnen de artsen die de verschillende kringen coördineren, momenteel geen informatie op naam krijgen wanneer er veiligheidsproblemen zijn met een patiënt. "De kring kan zeggen dat er gevaarlijke patiënten zijn op het grondgebied van de kring, maar alleen de behandelend arts kan de naam van de persoon geven. Alleen de behandelend arts ook kan een aantekening in het dossier van de patiënt bewaren waarin staat dat de patiënt levensbedreigend misbruik maakt van een arts. Hij kan verder de dienstdoende arts inlichten. 

> Ziekenhuispatiënten op zwarte lijst in Luxemburg

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Anthony CORNELISSEN

    17 september 2022

    Waarom mogen telecommunicatiebedrijven wel zwarte lijsten hebben van wanbetalers ( die hun fysiek niet schaden ) maar huisartsen niet die klop op hun bakkes kunnen krijgen van een hoop crapuul, die dan door de wet zouden beschermd worden; eare wereld, rare wetgeving. Ik denk dat ze eerst eens op het bakkes van de wetmakers moeten kloppen eer die het begrijpen, zoals in het mopje; mossieur m’ as bien expliqué.
    De hypocrieten aan de top van de piramide weten echt niet meer wat er aan de bodem gebeurt, erger bog; het kan hen geen zak interesseren.
    Dr A. Cornelissen

  • Anthony CORNELISSEN

    15 september 2022

    Zoals altijd bij de Orde, veel Orakel, geen daadkracht. Veel blabla en voor de rest niks waar een mens iets aan heeft. Het wordt dringend tijd dat er een orde komt waar de artsen iets aan hebben, niet één die verschillende artsen onterecht 2 jaar hun job afpakt, of laat ons het anders zeggen: hun voor hun leven kapot maakt.
    Tony