Aardbeving Turkije en Syrië - Gevaar op ziekten neemt toe

Bijna een week na de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië neemt het gevaar op ziekten toe. "In de regio's waar mensen geen toegang hebben tot proper drinkwater, bestaat het risico op epidemieën", zegt een Duitse arts die deel uitmaakt van het reddingsteam Navis. "Het zal er de komende dagen dus op aankomen om hulp te brengen waar die het meest nodig is".

Omdat er zo een grote regio getroffen werd -het gebied is groter dan Duitsland- is het echter onmogelijk om meteen overal de nodige infrastructuur te installeren. 

Op veel plaatsen liggen lijken en dus bestaat het risico op verontreining van het drinkwater. Daarnaast hebben overlevenden vaak ook geen toegang tot een toilet en dus kunnen ziektekiemen zich verspreiden. Mensen hebben alle soorten van verwondingen, terwijl de gezondheidsinfrastructuur vernield is. De Duitse arts, Thomas Geiner, zegt dat de situatie in Turkije hem doet denken aan die in Haïti na de aardbeving van 2010.  Daar brak toen cholera uit.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.