Aardbeving - Dodentol blijft oplopen richting 5.000

De dodentol na de zware aardbevingen van maandag in het zuidoosten van Turkije blijft oplopen. Volgens de Turkse rampendienst, Afad, is er intussen sprake van 3.381 dodelijke slachtoffers in het land, zo leert een nieuwe update dinsdagochtend. Er is daarbij ook sprake van 20.426 gewonden. In buurland Syrië is sprake van meer dan 1.600 doden volgens cijfers van Damascus en hulpverleners in rebellengebied.

Meer dan 5.700 gebouwen zijn ingestort in Turkije. De verantwoordelijke van de afdeling aardbevingen van Afad, Orhan Tatar, roept intussen op om uit de buurt van beschadigde gebouwen te blijven. Hij voegt eraan toe dat de weersomstandigheden zeer slecht zijn. De meteorologische dienst voorspelt zware sneeuwval, stortregen en felle wind voor de regio. Het kwik kan er op plaatsen onder nul duiken.

Ook in buurland Syrië blijft het aantal slachtoffers toenemen. Volgens informatie van het ministerie van Volksgezondheid van het regime in Damascus en van hulporganisatie Witte Helmen is er sprake van minstens 1.604 doden. Ook zijn er meer dan 3.600 gewonden. Volgens de Witte Helmen, die actief zijn in gebied dat door rebellengroeperingen gecontroleerd wordt, zijn 210 gebouwen volledig ingestort en 441 andere gedeeltelijk.

Van de ruim 1.600 slachtoffers worden er 812 gemeld door het ministerie van Volksgezondheid, aldus staatspersbureau Sana. Het gaat om mensen in de noordwestelijke gouvernementen Aleppo, Latakia, Hala, Idlib en Tartoes.

Reddingswerkers in het al jaren door een zeer bloederige burgeroorlog verscheurde land vermoeden dat er nog honderden families vastzitten onder het puin. Volgens de Witte Helmen verlopen de reddingswerken in rebellengebied bovendien "zeer langzaam" bij gebrek aan adequaat materiaal.

Volgens VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft de aardbeving in Syrië vooral mensen getroffen die voor de natuurramp reeds in erbarmelijke omstandigheden leefden. Vele mensen op de vlucht in het land moesten de nacht buiten doorbrengen, bij sneeuw en koude temperaturen, aldus een woordvoerster. "Door de vele naschokken en bevingen hebben de mensen schrik om in hun woonst te blijven." Sommige getroffen gebieden zijn zeer afgelegen en moeilijk toegankelijk. Er leven zowat 6,8 miljoen ontheemden binnen de Syrische landsgrenzen.

Het totale aantal slachtoffers in de hele regio komt zo voorlopig uit op 4.985 en klimt richting de 5.000.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    08 februari 2023

    De Natuur kan nog sneller alles met de grond gelijk maken dan VladiMIR met zijn hypersonischen bucht !