Amper 260 artsen moeten meer dan 460.000 langdurig zieken controleren

De controle en begeleiding van langdurig zieken loopt fout. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. Normaal moeten ­artsen van ziekenfondsen bepalen of iemand weer aan het werk kan of niet, maar zij zijn fors ­onderbemand.

Amper 260 artsen moeten 460.000 mensen opvolgen. Bovendien moeten ze de langdurig zieken ook begeleiden naar aangepast werk. Dat alles zorgt er volgens de kranten voor dat er te weinig controles zijn en de deur openstaat voor fraude.

François Perl, directeur-generaal van de dienst Uitkeringen bij het Riziv, geeft toe dat er een tekort is aan adviserend artsen. "In voltijdsequivalenten zijn er ongeveer 260 adviserend artsen voor heel België. Bij het Riziv hebben we er 16."

Eerder raakte bekend dat 29.000 langdurig zieken eensklaps een uitkering krijgen tot aan hun  pensioen. Dat besliste de Hoge Commissie van de Geneeskundige Raad voor Invaliditeit (GRI). Die grote groep langdurig zieken zouden die dit jaar controle krijgen. In totaal gaat het om 29.229 uitkeringsgerechtigde personen die behoren tot een van de volgende drie categorieën: ze zijn tien jaar of langer ­arbeids­ongeschikt, ouder dan 58, of ­minstens 50 én al vijf jaar of ­langer arbeids­ongeschikt. 

One shot

Normaal gezien moet de Hoge Commissie, die evenveel artsen van de ziekenfondsen als van de overheid telt, beslissingen nemen over die individuele dossiers. Maar nu hebben ze dus onmiddellijk een grote groep langdurig zieken een uitkering gegeven tot aan het pensioen, ook al zitten daar misschien nog werkwilligen bij.

"Dit is een one shot en heel uitzonderlijk", zegt het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsver­zekering (Riziv), de overheids­instelling die de Hoge Commissie overziet. Het Riziv moest naar ­eigen zeggen keuzes maken door de coronacrisis. "De werk­belasting voor de artsen moest omlaag", zegt arts-coördinator Chantal Castelein. "Door de ­coronacrisis konden de adviserende artsen tijdelijk geen fysieke consul­taties doen. Dat moeten ze nu inhalen. En door de strikte ­coronamaatregelen kunnen ze ook minder mensen uitnodigen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.