2018: Top 10 made in Belgium

1. CVA: ziekenhuizen in de wolken met connected ziekenwagens

Als een van de eHealth projecten die weerhouden werden door minister Maggie De Block kon de Zebra Academy zijn Telestroke project ontwikkelen in ziekenwagens van het UZ Brussel, het UZ Antwerpen, UCL Saint-Luc en ULB Erasme. Op initiatief van neurologen van de VUB en het UZ Brussel moet deze vorm van telegeneeskunde de behandeling van cerebrovasculaire patiënten al verbeteren voordat de patiënt in het ziekenhuis aankomt.

2. Epilepsie: het "zien" aan de hand van virtuele realiteit  

Vorig jaar won het Belgisch bedrijf Nanopixel de ontwerpwedstrijd van het Leuvense Health House  voor het ontwikkelen van een VR applicatie over epilepsie.  De VR applicatie is inmiddels een feit en werd eerder deze maand voorgesteld.

3. Farmaco: Imec ontwikkelt met MEA-chip nieuwe generatie instrumenten voor screening medicijnen

Het onderzoekscentrum imec uit Heverlee heeft een nieuw apparaat ontwikkeld waarmee nieuwe medicijnen in vitro heel nauwkeurig en snel getest kunnen worden. Het gaat om de MEA-chip waarop cellen gekweekt kunnen worden tot menselijke orgaanstructuren zoals het hart of hersenweefsel en die voorzien is van de nodige meetapparatuur om het effect van nieuwe medicijnen te testen.

4. Urologie: Minze doet haar intrede

De Antwerpse start-up Minze Health zet nu echt de stap naar de markt als innovatieve tool voor de diagnose en opvolging van patiënten met plasproblemen.

5. Gynaecologie: een contractiebewakingssysteem

Het Ziekenhuis Oost Limburg (ZOL) en het CHR de Liège nemen deel aan een klinische studie naar de ontwikkeling van een draagbare prenatale tool voor de foetale follow-up op afstand en het opsporen van eventuele vroegtijdige contracties.

6. Ophthalmo: een geconnecteerde contactlens

Een contactlens die ziektes opspoort en medicatie toedient? Imec, de UGent en lenzenfabrikant SEED integreren elektronica in zachte lenzen om dit mogelijk te maken.

7. Oncomfort: innovatie in de digitale sedatie

De digitale sedatie oplossing van Oncomfort vermindert de angst en pijn van patiënten op een niet-farmacologische manier. Zorgprofessionals profiteren van een snellere workflow, zonder onderbreking tijdens de therapie of interventie, en behalen betere resultaten op het gebied van comfort en patiënttevredenheid.

8. Start-up Epihunter lanceert oplossing voor detectie verborgen aanvallen van epilepsie

Naar aanleiding van Internationale Epilepsie Dag heeft de Belgische start-up Epihunter maandag in Leuven een oplossing gelanceerd om verborgen epilepsieaanvallen te detecteren. Het betreft een app die verbonden is met een hoofdband die de hersenactiviteit registreert. Bij een aanval gaat het lampje van de smartphone branden.

9. Kaspard: een nieuwe Belgische toezichttool voor patiënten en ouderen

Valpartijen bij patiënten en ouderen voorkomen, dat is het doel van Kaspard, een toestel die alarm slaat wanneer patiënten het bed verlaten. Daarnaast stelt Kaspard ook een activiteitverslag op voor het medisch personeel en de familie. De startup nam deel aan het MedTech Accelerator programma samen met 16 andere medische en zorg-startups.

10. Ouat!, een digitale tweeling voor ziekenhuizen

Met behulp van virtuele realiteit en 3D kan de Brusselse startup Ouat! een digitale tweeling ontwikkelen van een ziekenhuis dat gebouwd of herbouwd wordt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.