Voor vrouwen die via een keizersnede zijn bevallen van hun eerste kind, weten we nog niet echt wat de voordelen en risico's zijn van een vaginale bevalling (vaginal birth after caesarean, VBAC), dan wel van een nieuwe keizersnede (elective repeat Caesarean, ERC) aan het einde van de tweede zwangerschap. Om helderheid te scheppen in deze problematiek, voerde een Australisch team, onder leiding van Caroline A. Crowther van de Universiteit van Adelaide, een onderzoek waarin het de risico's en voordelen van beide ingrepen met elkaar vergeleek. De bevindingen werden onlangs gepubliceerd in PLoS Med (1).
[Sébastien Lobet en Cédric Hermans - Centrum voor behandeling van hemofilie, eenheid hematologie en hemostase, Clin Univ Saint-Luc, UCL, Brussel] Bij een ernstige hemofilie treden typisch gewrichtsbloedingen op. Hemartrose wordt klassiek niet waargenomen bij patiënten met stoornissen van de primaire hemostase, zoals aandoeningen van de bloedplaatjes en von Willebrandfactordeficiëntie. Alleen patiënten met een volledige von Willebrandfactordeficiëntie lopen een risico op hemartrose en die wordt in de hand gewerkt door het tekort aan factor VIII als gevolg van afwezigheid van von Willebrandfactor.
[Sébastien Lobet en Cédric Hermans - Centrum voor behandeling van hemofilie, eenheid hematologie en hemostase, Clin Univ Saint-Luc, UCL, Brussel] In tegenstelling tot stoornissen van de primaire hemostase (trombopathie, trombopenie, von Willebrandfactordeficiëntie), die gekenmerkt worden door bloedingen van de huid en de slijmvliezen, ontwikkelen patiënten met hemofilie diepe bloedingen, vooral in de spieren en de grote gewrichten. Negentig procent van de bloedingen bij patiënten met een ernstige hemofilie betreft de spieren en het skelet en 80 procent de gewrichten (4). Doorgaans gaat het om een spontane gewrichtsbloeding, die optreedt zonder dat er een duidelijke oorzaak kan worden achterhaald, en gewoonlijk wordt telkens maar één gewricht aangetast. Patiënten met ernstige hemofilie ontwikkelen de eerste gewrichtsbloedingen als ze het bewegingsapparaat zwaarder gaan belasten, dat wil zeggen als ze leren lopen. Patiënten met ernstige hemofilie die niet worden behandeld, kunnen tot 30 gewrichtsbloedingen per jaar vertonen.
[Sébastien Lobet en Cédric Hermans - Centrum voor behandeling van hemofilie, eenheid hematologie en hemostase, Clin Univ Saint-Luc, UCL, Brussel] Hemofilie is een bloedziekte die wordt gekenmerkt door een partiële of volledige factor VIII- of factor IX-deficiëntie en die vooral bloedingen veroorzaakt in spieren en gewrichten. Hemartrose is inderdaad één van de belangrijkste complicaties van hemofilie. Op lange termijn veroorzaakt hemartrose een chronische, bijzonder invaliderende artropathie. Naast toediening van stollingsfactorconcentraat, gewoonlijk door de hematoloog, vergt de behandeling van acute hemartrose en vooral van chronisch gewrichtslijden een nauwe samenwerking met de orthopedisch chirurg en/of fysiotherapeut. Die samenwerking tussen de hematoloog en de specialist van het bewegingsapparaat is noodzakelijk om gewrichtsbloedingen te voorkomen, om acute episoden te behandelen, om de gewrichtstoestand van patiënten met hemofilie te evalueren en vooral om chronisch gewrichtslijden te behandelen.
Sirris is het collectieve centrum voor Belgisch technologisch onderzoek. Het staat in België en Europa bekend voor zijn knowhow inzake additieve fabricage, bij het publiek beter bekend onder de naam ‘3D printen’... Published ahead of print.
Wegens de aspecifieke symptomen en de moeizame differentiatie van andere aandoeningen, wordt de diagnose van maligne pleuraal mesothelioom vaak pas in een gevorderd mesothelioomstadium gesteld. Verschillende grootschalige screeningsstudies hebben aangetoond dat beeldvormingstechnieken zoals röntgenfoto’s en computertomografiescans (CT-scans) niet leiden tot een vroegere detectie van mesothelioom. Hun gebruik als screeningsmiddel is momenteel dan ook niet aangewezen in aan asbest blootgestelde risicopopulaties. Recent onderzoek heeft zich toegespitst op tumorgerelateerde eiwitbloedmarkers, in het bijzonder mesotheline en megakaryocyte potentiating factor (MPF). Het gebruik van deze markers in vroege diagnose en screening is echter allicht beperkt door hun lage sensitiviteit voor de vroege stadia van mesothelioom. Verder onderzoek dient zich toe te spitsen op betere therapieën, vroegere diagnose en screeningsmiddelen. In afwachting daarvan blijft preventie belangrijk.
Ablatie van voorkamerfibrillatie is niet alleen doeltreffend en veilig bij jonge patiënten, maar ook bij zeventigplussers. Dit blijkt uit een studie over cryoablatie bij personen ouder dan 70 jaar met symptomatische paroxysmale voorkamerfibrillatie. Bijna twee derde van de patiënten had geen medicatie meer nodig na de ingreep. Voor de eerste maal werd pulmonaal vene isolatie door ablatie met cryoballoon prospectief geëvalueerd in deze specifieke populatie.
De chemotherapie bij kanker is de laatste jaren sterk veranderd, waarbij er een almaar grotere plaats wordt voorbehouden aan versterkende combinaties en ‘gerichte’ geneesmiddelen. Dat heeft tot gevolg dat de patiënten nu langer kunnen worden behandeld met meerdere opeenvolgende ‘lijnen’ van chemotherapie, en dat ook hoogbejaarde patiënten kunnen worden behandeld. Dat heeft dan weer geleid tot het optreden van nieuwe bijwerkingen, vooral cardiale bijwerkingen. De pathofysiologie van cardiale bijwerkingen is complex en ze vergen een passende behandeling. Een samenvatting van de presentaties van Josep Tabernero (Oncologie, Barcelona) en Thomas Suter (Cardiologie, Bern).
In de jaren negentig kwam een vermageringsproduct met aristolochiazuur in België in opspraak nadat bij gebruiksters gevallen van nierinsufficiëntie werden vastgesteld. Sindsdien zijn heel wat wetenschappelijke studies uitgevoerd, waarin werd vastgesteld dat deze stof zeer toxisch is voor de nieren, maar ook kanker van de urinewegen kan veroorzaken.
Het quadrivalente HPV (qHPV)-vaccin lijkt de incidentie van anale intra-epitheliale tumoren, ook die van graad 2 en 3, te verminderen bij mannen die seks hebben met mannen. Het vaccin toont een gunstig veiligheidsprofiel en kan helpen om het risico op anale kanker in te dijken.
Den Jackpot ware 1 zone 10 in heel stad zodat enkel mensen met een rollator nog ontsnappen aan deze vermo(l)mde vorm van ballastingen heffen !
Wetenschappelijke bedenkingen bij snelheidsboetes bij 51 km/u
Heel juist … deze boetes zijn totaal ridicuul !
Verklaar je nader JP Sansen . Wat insinueer je hier ?
Aantal gevallen van mazelen in Vlaanderen neemt snel toe
Wij steunen haar volledig . De aandacht die nodig is om zo correct te rijden is nefast voor de concentratie die nodig is om de andere weggebruikers niet te schaden en ongevallen te voorkomen .
Medi-Sfeer Nr. 779
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...
Wetenschappelijke bedenkingen bij snelheidsboetes bij 51 km/u
Wetenschappelijke bedenkingen bij snelheidsboetes bij 51 km/u
Aantal gevallen van mazelen in Vlaanderen neemt snel toe
Wetenschappelijke bedenkingen bij snelheidsboetes bij 51 km/u