Meer dan 200.000 Belgen lijden aan hartfalen. Hartfalen is een chronische, progressieve aandoening met een hoge sterfte - de overleving bij hartfalen is slechter dan bij veel soorten kanker - en heeft ook zeer negatieve invloed op de levenskwaliteit van de patiënten. Hartfalen weegt ook zwaar op het budget voor de gezondheidszorg omdat patiënten met hartfalen vaak in het ziekenhuis worden opgenomen. Om al die redenen hebben 8 actoren uit de gezondheidssector hun krachten gebundeld om initiatieven voor een betere educatie en behandeling van de patiënten te promoten. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen de actie steunen ten aanzien van de gezondheidsautoriteiten. Dat is heel eenvoudig: u tekent de onlinepetitie en vraagt uw patiënten en hun familie om dat ook te doen. Een interview met dr. Walter Smolders (AZ Klina, Antwerpen).
Het project ‘Zoet zwanger’ (www.zoetzwanger.be) van de Diabetes Liga vzw is intussen vijf jaar aan de gang. De kern van dit project is dat vrouwen met een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes per brief worden aangespoord jaarlijks hun huisarts te raadplegen, om het eventuele ontstaan van diabetes type 2 zo snel mogelijk op te sporen.
In het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in het Afghaanse Kunduz kwam dr. Marc Goossens in aanraking met een ander soort geneeskunde. In tegenstelling tot wat hij in België te zien krijgt, kreeg hij er geen nette wonden en afgelijnde breuken op de operatietafel, maar kapotgeschoten ledematen en rottend vlees. Toch is hij blij dat hij indertijd op missie vertrok. “De waardering die je er krijgt van de mensen, is van onschatbare waarde.”
Onlangs organiseerden de Belgian Bone Club en de Belgische Vennootschap voor Menopauze onder het voorzitterschap van prof. Reginster (ULg) en prof. Rozenberg (ULB-VUB) en met de steun van het Instituut Danone, een symposium waarin internationaal gerenommeerde experts aan de hand van de laatste wetenschappelijk gevalideerde onderzoeken debatteerden over de gezondheidsimplicaties die gepaard gaan met de consumptie van zuivelproducten. Naast de gezondheidsvoordelen van een evenwichtige consumptie van zuivelproducten stond ook de economische impact centraal.
Hoe kunnen we effectiever investeren in gezondheidszorg? Nog tot en met 11 mei kunt u uw suggesties rechtstreeks doorgeven aan het directoraat-generaal Gezondheid en consumentenbescherming (SANCO) van de Europese Commissie.
Het Clinical Update Symposium van de Belgian Bone Club had dit jaar in het bijzonder aandacht voor veiligheidsvragen over de huidige preventieve en curatieve behandelingen van osteoporose, naast de gunstige effecten ervan. Meer bepaald werd er gefocust op calcium, vitamine D, bisfosfonaten en denosumab. Belgische specialisten ter zake gaven een beeld van de huidige evidentie hierover. Published ahead of print.
Hoewel het verschil in levenskwaliteit niet significant was bij het primaire eindpunt, toont een studie in The Lancet veelbelovende bevindingen die pleiten voor een vroege aanvang van palliatieve zorg bij patiënten met gevorderde kanker.
Samen met Kliniek St. Anne – St. Remi organiseert het Huis voor Gezondheid op 5 juni de tweede ‘Verwijzer-avond’ van 2014. De bedoeling? De samenwerking tussen specialisten en huisartsen stimuleren en verbeteren.
Uitgeverij Acco organiseert binnenkort de studieavond ‘Slaap en slaapproblemen’ voor huisartsen. Thema’s die onder meer aan bod komen zijn slaapmedicatie, cognitieve gedragstherapie bij slapeloosheid en rusteloze benen.
Inspanningsastma is de meest voorkomende aandoening bij kinderen. Kan sport astma uitlokken? Kan het kinderen met astma helpen? Kan sporten een vorm van revalidatie zijn? Wat zijn de verbanden tussen astma en topsport? Veel vragen, waarop Henriette Dhivert Donnadieu (Montpellier) een antwoord gaf in het kader van het jaarlijkse congres van de Abeforcal (Association Belge de Formation Continue en Allergologie). Zij benadrukte de noodzaak van het opnieuw trainen van het inspanningsvermogen door de begeleide beoefening van een sportactiviteit om de levenskwaliteit te verbeteren.
Als men in een 'ingewikkelde' samenleving het primaat van de politiek niet erkent, komt men uit bij chaos. Met de grotere mondigheid, grotere emanicpatie van iedereen, grotere individualiteit, kan het overlegmodel wel op zijn muren botsen.
Dr. Jos Vanhoof: "Wat Trump deed met Harvard, doet Vandenbroucke met de artsensyndicaten”
Zie mijn reactie op een ander, gelijksoortig FOUT artikel. W
Den Jackpot ware 1 zone 10 in heel stad zodat enkel mensen met een rollator nog ontsnappen aan deze vermo(l)mde vorm van ballastingen heffen !
Wetenschappelijke bedenkingen bij snelheidsboetes bij 51 km/u
Heel juist … deze boetes zijn totaal ridicuul !
Medi-Sfeer Nr. 779
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...
Dr. Jos Vanhoof: "Wat Trump deed met Harvard, doet Vandenbroucke met de artsensyndicaten”
Dr. Jos Vanhoof: "Wat Trump deed met Harvard, doet Vandenbroucke met de artsensyndicaten”
Wetenschappelijke bedenkingen bij snelheidsboetes bij 51 km/u
Wetenschappelijke bedenkingen bij snelheidsboetes bij 51 km/u