Zorgnet-Icuro pleit weer voor verhoging personeelsnorm in woonzorgcentra na 'Factcheckers'

De Vlaamse zorgkoepel Zorgnet-Icuro pleit al jaren voor een structurele verhoging van de personeelsnorm in woonzorgcentra, en vraagt dat nu met aandrang opnieuw aan de volgende Vlaamse regering. Aanleiding is een reportage van het VRT1-programma 'Factcheckers' die woensdagavond werd uitgezonden. "De werkdruk wordt stilaan onhoudbaar", klinkt het in een persbericht.

"De Factcheckers-aflevering toont helder aan wat iedereen al lang weet: er is onvoldoende personeel in de woonzorgcentra. Dat maakt het moeilijk om de bewoners de kwaliteitsvolle zorg te geven waar ze recht op hebben", zegt de zorgkoepel.

De huidige wettelijke personeelsnorm voor de woonzorgcentra, het aantal personeelsleden per bewoner dat de overheid financiert, is "compleet verouderd en ondermaats", aldus Zorgnet-Icuro. Dat komt voornamelijk omdat momenteel 85 procent van de bewoners zwaar zorgbehoevend is, veel meer dan in het verleden. De personeelsnorm is op dit moment 0,6 voltijdse equivalenten (VTE) per bewoner.

Zorgnet-Icuro vraagt de volgende Vlaamse regering om te evolueren naar een personeelsnorm van 0,9 VTE per bewoner. De woonzorgcentra hebben niet alleen meer basiszorgverleners nodig, luidt het, door de complexere zorg is er ook nood aan gespecialiseerde omringende functies zoals masters in de verpleegkunde, psychologen, ergotherapeuten, paramedici en ICT'ers.

"Door de sterke toename van het aantal ouderen zullen woonzorgcentra in de toekomst enkel nog de zwaarst zorgbehoevenden opvangen in de allerlaatste levensfase", zegt topvrouw Margot Cloet. "Een betere omkadering moet voor zorgverleners de druk van de ketel halen. Zodat onze medewerkers zich gewaardeerd weten, zodat ze zich goed voelen in hun job en niet voortdurend naar adem moeten happen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.