Woonzorgcentrum Ofelia in Overijse verliest erkenning en moet sluiten

Woonzorgcentrum Ofelia in Overijse moet tegen uiterlijk 15 september de deuren sluiten. Het Departement Zorg heeft de erkenning ingetrokken omdat het woonzorgcentrum, ondanks herhaaldelijke aanmaningen, er niet in slaagt de kwaliteit van de zorg voor zijn bewoners op een voldoende hoog niveau te houden, meldt het Departement.

In Ofelia verblijven momenteel een dertigtal mensen. Het Departement Zorg zal samen met het lokaal bestuur die bewoners begeleiden naar een andere en gepaste huisvesting.

De voorziening stond sinds maart vorig jaar onder verhoogd toezicht wegens diverse problemen. Die tekorten zijn sindsdien onvoldoende aangepakt. Ook in het verleden is het woonzorgcentrum al verscheidene keren aangemaand tot verbetering en heeft het Departement Zorg de voorziening al eens willen sluiten. Die sluiting werd toen nog in beroep afgewezen.

"Dit woonzorgcentrum heeft het al jaren moeilijk om een consistent en voldoende hoog niveau van kwaliteit te kunnen bieden voor zijn bewoners. We hebben hen verschillende kansen geboden om het tij te keren. Maar ook na een jaar onder verhoogd toezicht hebben we moeten vaststellen dat er ernstige tekorten blijven op vlak van medicatieveiligheid, het goed bijhouden van de zorgdossiers en de zorg zelf", zegt Joris Moonens, woordvoerder van Departement Zorg. "We hebben een sluiting nog lang willen vermijden, omdat dat bijzonder impactvol is voor bewoners, maar hebben er geen vertrouwen meer in dat deze voorziening alsnog naar een structureel goede werking kan evolueren. Daarom trekken we de erkenning in."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.