"Wie na kanker opnieuw wil werken, vindt steeds moeilijker begeleiding op maat"

Wie na een kankerbehandeling opnieuw aan het werk wil, vindt steeds moeilijker begeleiding op maat. Dat blijkt uit getuigenissen verzameld door Kom op tegen Kanker. De jobbegeleiding is bijvoorbeeld niet langer toegankelijk voor zelfstandigen of mensen die van werkgever willen veranderen.

De meerderheid van de mensen die op beroepsactieve leeftijd kanker krijgt, kan nadien weer aan het werk, al is dat niet evident. Voor wie geconfronteerd wordt met vermoeidheid, concentratieverlies of functionele beperkingen na operaties (trillen, incontinentie...) is een job op maat noodzakelijk. Kom op tegen Kanker vindt het daarom essentieel dat iedere patiënt opnieuw toegang krijgt tot gepaste en gratis begeleiding van Rentree.

Tot vorig jaar bood Rentree, als onderdeel van de VDAB, met re-integratietrajecten een gratis antwoord op de noden van patiënten. Maar door veranderingen bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) zijn er momenteel veel drempels waardoor mensen minder makkelijk of zelfs helemaal geen gebruik meer kunnen maken van die begeleiding. "Weer gaan werken is erg belangrijk", zegt Wim Geluykens, onderzoeker-jurist bij Kom op tegen Kanker. "Het betekent inkomsten en sociale contacten."

Verplichte handtekening en toegankelijkheid

Zo moet de werkgever sinds juli vorig jaar akkoord gaan met de jobcoaching. Patiënten die niet willen dat hun werkgever op de hoogte is of die van werk willen veranderen, vallen hiermee volgens Kom op tegen Kanker uit de boot. "Van wie zich aanmeldt bij Rentree en uiteindelijk toch geen begeleiding begint, geeft meer dan de helft aan dat het komt door de verplichte handtekening van de werkgever", klinkt het.

Daarnaast is de begeleiding niet langer toegankelijk voor zelfstandigen. Ook werkzoekenden kunnen niet meer rechtstreeks bij Rentree aanmelden, enkel nog bij de algemene diensten van VDAB. Ze zouden dan niet gegarandeerd worden doorverwezen naar Rentree, dat in 2017 met financiering van Kom op tegen Kanker werd opgestart.

Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) vindt het jammer te horen dat er, ondanks de dialoog met Kom op tegen Kanker, nog te veel drempels worden vastgesteld. "VDAB voert een beleid dat niet specifiek gericht is op bepaalde ziektebeelden, maar wil dienstverlening voorzien voor iedereen met gezondheidsproblemen", aldus Brouns. "Daarom zal de dienst telkens individueel bepalen welke dienstverlening het meest geschikt is."

De minister zegt samen met VDAB verder in overleg te treden met Kom op tegen Kanker om de dienstverlening verder te optimaliseren. "De re-integratie van personen met gezondheidsuitdagingen, zoals kanker, op de arbeidsmarkt is uitermate belangrijk en het is cruciaal dat de opgedane expertise hieromtrent niet verloren gaat."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.