Wetgeving van kracht die werknemers moet beschermen tegen rugklachten

Sinds zaterdag is de wetgeving van kracht die werknemers beter moet beschermen tegen het ontwikkelen van spier- en skeletaandoeningen. Dat laat het kabinet van minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne zaterdag weten. België is het eerste Europese land dat deze aandoeningen met een specifieke wetgeving aanpakt.

Naast mentale problemen zijn musculoskeletale aandoeningen (MSA) de meest voorkomende werkgerelateerde gezondheidsklachten in ons land. Werknemers hebben vooral last van rugpijn, schouderpijn of pijn aan de pols of elleboog. 

De regelgeving, die wordt ingevoerd via koninklijk besluit, trad zaterdag in werking en maakt deel uit van de codex over welzijn op het werk. Concreet zullen werkgevers de werksituatie moeten analyseren om de ontwikkeling van musculoskeletale aandoeningen te voorkomen of het risico erop te beperken.

Ze moeten maatregelen nemen om het risico op dergelijke aandoeningen te vermijden. Voorbeelden zijn het inlassen van extra pauzes bij zwaar fysiek werk, het voorzien van ergonomisch schoonmaakmateriaal voor huishoudhulpen, een rotatiesysteem om te lang/te veel monotoon werk te vermijden of de aankoop van ergonomische bureaustoelen en computermateriaal voor bedienden. 

Werkgevers moeten rekening houden met ergonomie bij het ontwerpen en inrichten van nieuwe werkplekken en bij het aanpassen van bestaande werkplekken. Ze moeten ook een beleid implementeren dat gericht is op het voorkomen van musculoskeletale problemen en aanverwante gezondheidsaandoeningen. Het preventiebeleid moet ook regelmatig worden geëvalueerd en geactualiseerd.

Tot slot moeten de rollen van de verschillende actoren van het preventiebeleid worden verduidelijkt. Werknemers en het comité voor preventie en bescherming op het werk moeten worden geïnformeerd en gevormd over de risico's van musculoskeletale problemen op het werk en de preventiemaatregelen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.