Vroedvrouwbezoek "dreigt duurder te worden"

De beroepsvereniging van vroedvrouwen waar­schuwt voor een "golf van deconventioneringen", nu ze een aanzienlijke budgetverhoging zijn misgelopen. Daardoor zouden patiënten makkelijk 15 euro per consult meer moeten betalen, schrijft De Standaard.

Eerder deze maand werd beslist om 2,6 miljard euro extra in de gezondheidszorg te steken. 168,8 miljoen euro daarvan gaat naar 'nieuwe maatregelen' om een correcte vergoeding mogelijk te maken van artsen, tandartsen, kinesisten en logo­pedisten. De hoop van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is dat zij zich daardoor minder genoodzaakt voelen om supplementen te vragen boven op de officiële tarieven van het Riziv, en dat meer zorgverleners zich met andere woorden zouden conventioneren.

Maar voor de vroedvrouwen was die uitkomst een zware ontgoocheling. Volgens de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VBOV) was er vooraf een "brede consensus" dat de beroepsgroep 7 miljoen euro extra zou krijgen, maar daar lijkt geen sprake meer van.

De VBOV waarschuwt dat de teleurstelling over het budget nu kan leiden tot een heuse "deconventioneringsgolf", en de patiënten zullen de gevolgen voelen. "Een brutoprijs van 60 euro per visite lijkt mij aanvaardbaar, in plaats van de huidige 39 euro. Maar deconventioneren betekent ook dat de patiënt een kwart zelf moet betalen. Een bezoek kost dan ineens 15 euro, nog los van het kostenforfait dat we vaak vragen", verklaart vroedvrouw Marijke Goormans.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.