Vlaamse regering investeert in centra voor herstelverblijf

De Vlaamse regering investeert 1 miljoen euro in vijftien centra voor herstelverblijf. Dat maakt minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits bekend. In centra voor herstelverblijf kunnen mensen die een heelkundige ingreep hebben ondergaan of in behandeling zijn voor een ernstige aandoening tijdelijk terecht.

De patiënten in zulke centra hebben een ziekenhuisopname al achter de rug en/of hebben geen ziekenhuisgebonden medische zorg nodig. Een herstelverblijf is gericht op revalidatie, zelfredzaamheid, zelfzorg en ondersteuning van de mantelzorg.

In 2023 is door de ministers van Volksgezondheid beslist om voor de erkende centra voor een cofinanciering te zorgen. Vlaanderen reikt vanaf dit jaar subsidies uit die dienen als tussenkomst voor de werkingskosten en bepaalde loonkosten. De werkingsmiddelen zijn onder meer bedoeld voor de loonkosten voor niet-medisch/ondersteunend personeel, de verbruiksgoederen en de energiekosten. De zorgkosten worden gedeeltelijk gefinancierd door de federale overheid.

Concreet gaat het voor Vlaanderen om vijftien centra voor herstelverblijf met 833 erkende verblijfsplaatsen. Per erkende plaats wordt een bedrag van 1.260 euro per jaar geïnvesteerd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.