Verbod op tabaksautomaten in horeca treedt zaterdag in werking

Vanaf zaterdag worden alle sigarettenautomaten in horecazaken uitgeschakeld. Enkel supermarkten mogen voortaan nog tabaksproducten verkopen via zo'n automaat. Dan treedt de wet van 29 november 2022 in werking. De federale overheidsdienst Volksgezondheid begint volgende week met controles.

Inspecteurs moeten toezien of de automaten nog operatief zijn. Ze mogen dus wel blijven staan, maar niet worden aangezet. "In de eerste plaats zal het gaan om sensibilisering", zegt een woordvoerder van de FOD Volksgezondheid. "De komende maanden krijgen overtreders nog een waarschuwing, maar in de loop van volgend jaar volgen er geldboetes."

Met de wet wil minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) het verkoopsverbod aan minderjarigen handhaven. Nu gebeurt dat bij zo'n automaten door middel van age coins, die uitbaters enkel aan volwassen klanten mogen verkopen. Maar die worden in de praktijk vaak doorgegeven. In supermarkten mogen de automaten wel blijven, omdat ze er quasi volledig uit het zicht van de consument zijn gehaald.

Een van de grootste verdelers van tabaksautomaten was in beroep gegaan tegen het wetsvoorstel. Dat werd eind november verworpen door het Grondwettelijk Hof.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.