Vandenbroucke investeert 1 miljoen in mondhygiënisten eerste lijn

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zal dit jaar 1 miljoen investeren in mondhygiënisten in de eerstelijn. Dat kondigde hij aan bij een bezoek aan het mondzorgcentrum in Gent dat deze zomer opende.

“Het mondzorgcentrum Nieuw Gent is een mooi voorbeeld van hoe we op een toegankelijke manier tandzorg kunnen organiseren voor mensen voor wie dat allesbehalve evident is. Dit straffe voorbeeld verdient navolging in de rest van het land”, zegt Vandenbroucke.

“We moeten deze investering in het bijzonder doen voor de meest kwetsbare mensen, maar ook jonge mensen en oudere mensen ontsnappen nog te vaak aan een preventief onderzoek. Investeren in een goede mondgezondheid betaalt zich dubbel en dik terug in een goede levenskwaliteit gedurende vele jaren. Bovendien neemt een gezond gebit ook sociale drempels weg: denk aan een date of een sollicitatiegesprek."

Vorig jaar zette minister Vandenbroucke al een eerste stap om mondhygiënisten toe te staan om bepaalde handelingen op voorschrift uit te voeren binnen het bestaande terugbetalingssysteem. “Mondhygiënisten moeten volledig worden geïntegreerd in de verzekering voor geneeskundige verzorging. De tandheelkundige nomenclatuur passen we aan zodat mondhygiënisten hun handelingen ook autonoom kunnen attesteren onder supervisie van een tandarts”, aldus nog de minister.

Het beroep van mondhygiënist bestaat nog maar sinds 2019. Ze ondersteunen tandartsen maar mogen ook bepaalde handelingen uitvoeren, in tegenstelling tot tandartsassistenten. Het gaat bijvoorbeeld om reinigen, tandsteen of hechtingen verwijderen en scans nemen. Sinds vorig jaar worden bepaalde handelingen op voorschrift terugbetaald.

Forfaitaire financiering

Een eerste concrete invulling van het huidige initiatief loopt via pilootprojecten met mondhygiënisten in onder meer wijkgezondheidscentra. “Zo evolueren we meer en meer naar groepspraktijken waar bijvoorbeeld huisarts, eerstelijnspsycholoog en mondhygiënist samenwerken en mensen kunnen doorverwijzen. Dat is de manier om iedereen van onze zorg te laten genieten en degezondheidskloof te verkleinen."

Minister Frank Vandenbroucke werkt aan een kader voor de forfaitaire financiering van mondhygiënisten.

De samenwerking met de eerstelijnszorg biedt volgens de minister een aantal voordelen zoals onder meer:

• De samenwerking met andere disciplines kan vlot georganiseerd worden waardoor de toegang tot de zorg voor de patiënt duidelijker en eenvoudiger wordt (de huisarts kan bijvoorbeeld makkelijk doorverwijzen naar een mondhygiënist die in dezelfde praktijk werkt).

• De financiering aan de hand van een forfait maakt dat mondzorgpraktijken hun tijd en middelen kunnen inzetten naargelang de gezondheidsnoden of risico’s van de totale zorgpopulatie van een buurt of wijk waarin de praktijk zich situeert (jongeren, ouderen, meer kwetsbare mensen), zonder al te veel rekening te moeten houden met de financiële draagkracht van de patiënten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.