UZ Leuven bestraalt patiënt op het hart om ritmestoornissen te verhelpen

In UZ Leuven is recent een patiënt op het hart bestraald om hartritmestoornissen te verhelpen. In het buitenland wordt de techniek al toegepast, nu is het ook voor het eerst in België gedaan.

Recente vooruitgang in beeldvormings- en bestralingstechnieken maakt een gerichte bestraling op het aangetaste deel van het hart mogelijk, waarbij het gezonde hartweefsel zoveel mogelijk gespaard blijft. Die techniek wordt al enkele jaren ingezet voor de behandeling van kwaadaardige tumoren. 

De bestraling op het hart is specifiek bedoeld voor patiënten met ritmestoornissen uit de kamers van het hart (ventrikel tachycardie). De stoornissen treden typisch op bij mensen met onderliggende hartziekten, die bijvoorbeeld een hartinfarct hebben gehad, en vereisen meestal een behandeling met een implanteerbare defibrillator. 

Ondanks goede medicatie en cardiologische interventies kan de hartritmestoornis niet bij elke patiënt onder controle worden gehouden. Voor deze patiënten kan een eenmalige bestraling helpen. "De eerste behandeling verliep vlot en de patiënt stelt het goed", laat UZ Leuven nog weten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.