Bvas kiest dr. Johan Blanckaert tot nieuwe voorzitter

De raad van bestuur van Bvas heeft tijdens zijn algemene vergadering in Mons (Bergen) Johan Blanckaert verkozen tot nieuwe voorzitter. Dokter Blanckaert is oogarts in Ieper. Hij verdiende zijn syndicale sporen als vertegenwoordiger van Bvas in de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen en de Technisch Geneeskundige Raad van het Riziv. De nieuwe voorzitter heeft grote ambities.

Omdat Franstaligen en Nederlandstaligen paritair vertegenwoordigd zijn binnen Bvas, gaat het voorzitterschap om de drie jaar over van de ene taalrol naar de andere. Dr. Blanckaert (58) neemt het roer over van Dr. Luc Herry, huisarts, die in september 2021 aan het hoofd van Bvas kwam na het ontslag van Dr. Philippe Devos. Luc Herry blijft wel aan boord als één van de ondervoorzitters. Zaterdag benadrukte hij dat het artsensyndicalisme de laatste jaren steeds intenser en complexer is geworden en dat teamwork meer dan ooit een must is.

Johan Blanckaert legde al een mooi parcours af als ondervoorzitter van het Vlaams Artsensyndicaat, afdeling Oost- en West-Vlaanderen en als afgevaardigde van Bvas in belangrijke overlegorganen. Bij de campagne voor de medische verkiezingen in 2018, die Bvas won, figureerde hij als één van de boegbeelden. Hij wil er alles aan doen om ook bij de volgende verkiezingen in 2023 een mooi resultaat neer te zetten.

De nieuw verkozen voorzitter ziet het als zijn taak om binnen Bvas een nieuwe groepsdynamiek tot stand te brengen. Daarvoor rekent hij op het volledige Directiecomité en op alle bestuurders van Bvas. “Dit is niet zozeer de verkiezing van een nieuwe voorzitter, maar van een nieuw team. We zullen de taken decentraliseren en onderling verdelen waarbij ik maximaal een beroep zal doen op ieders deskundigheid en engagement.”

Dr. Blanckaert schuift verjonging als een topprioriteit naar voren. “De nieuwe generatie artsen heeft nu eenmaal een andere medische cultuur. Om relevant te blijven, moet een artsensyndicaat zich steeds verjongen en herbronnen. Het goede nieuws is dat er In onze afdelingen aanstormend talent klaarstaat om samen met onze ervaren syndicalisten de brug te slaan naar de nieuwe generatie artsen. Expertise delen en knowhow overdragen is de succesformule voor het artsensyndicalisme van morgen.”

Johan Blanckaert mengde zich ook al ostentatief in het debat over de ziekenhuishervorming, meer bepaald waar het de kostenberekening betreft van extra-murosprestaties. Zelf is hij daar immers uiteraard rechtstreeks bij  betrokken en beschikt hij over heel wat expertise.

Hij werkte als externe expert ook mee aan het rapport 328A van het KCE over videoconsultaties in de opvolging van patiënten met een chronische somatische aandoening en speechte tevens als een van de Bvas-boegbeelden op het afscheidssymposium van dr. Marc Moens.

Het nieuwe Directiecomité:

Voorzitter: Dr. Johan Blanckaert

Ondervoorzitters: Dr. Luc Herry (huisarts), Dr. Marcel De Clercq (huisarts), Dr. Gilbert Bejjani, Dr. Bart Dehaes

Secretarissen-generaal: Dr. Yves Louis, Dr. Vincent Lamy

Schatbewaarder: Dr. Alain Derom

Leden: Dr. Jos Vanhoof, Dr. Pierre Zaeytydt, Dr. David Simon, Dr. Mohammed Kanfaoui

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Senior GOES

    20 juni 2022

    proficiat en succes gewenst !!
    Frank Goes Oogarts