UGent-rector: "AI hoeft ons niet naar de verdoemenis te leiden, integendeel"

In zijn rectorale rede heeft UGent-rector Rik Van de Walle de komst van artificiële intelligentie (AI) een 'gamechanger' genoemd. "Maar ik ben ervan overtuigd dat 'the change of the game' ons niet naar de verdoemenis hoeft te leiden, wel zeer integendeel." De universiteit wil in de toekomst sterk inzetten op de mogelijkheden die de technologische evolutie kan betekenen.

Vooral de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen is ambitieus en wil inzetten op onderzoek naar artificiële intelligentie in de gezondheidszorg. "Het potentieel van AI in de gezondheidszorg is niet te overzien", zegt Van de Walle. "Dit biedt eindeloze mogelijkheden om de patiëntenzorg nog te verbeteren, efficiëntie te verhogen en kosten te besparen", citeert hij het facultair beleidsplan.

Er bestaan nog te veel misvattingen rond artificiële intelligentie, vindt de rector. "ChatGPT doet het voor u!", "AI denkt beter dan u!", "AI neemt het van ons over!", geeft hij in zijn rectorale rede vrijdagmiddag als voorbeeld, "Het is afgelopen met de universiteiten!"

Aan de Gentse universiteit bestaat een keuzevak Artificiële Intelligentie, dat elke student kan volgen. "We moeten niet alleen begrijpen hoe AI werkt, maar ook hoe we het kunnen gebruiken om nieuwe mogelijkheden te verkennen in verschillende domeinen, van geneeskunde tot milieu, van kunst tot wetenschap, van economie tot filosofie."

Maar de rector wil verder gaan en stelt zich de vraag hoe onderwijs- en onderzoeksactiviteiten de ingrijpende evolutie kunnen omarmen en gebruik kunnen maken van het potentieel.

"Als universiteit moeten we actief haar mogelijkheden (en onmogelijkheden) meenemen in ons beleid en onze regelgeving. AI is een krachtig instrument dat we moeten begrijpen, benutten en integreren in onze activiteiten. Het is een vraag die we ernstig moeten nemen, want de impact van AI zal diepgaand en wijdverspreid zijn."

De rector doet een oproep "aan medewerkers, studenten, het werkveld, de partners waarmee we samenwerken, nationale en internationale overheden" om de komst van AI te omarmen. "Het is duidelijk dat AI er is en niet meer zal verdwijnen. AI is niet iets waar we zomaar omheen kunnen lopen. Ze brengt een krachtige en veelbelovende technologische revolutie die ons leven ingrijpend kan verbeteren en vele uitdagingen kan helpen oplossen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.