Twee ziekenhuizen vol door vele onwelwordingen marathon in Nederland

In het Nederlandse Leiden is zondag een marathon afgelast wegens het grote aantal onwelwordingen. Twee ziekenhuizen in de buurt raakten vol door de toestroom van lopers en konden geen mensen meer opnemen.

De mensen raakten onwel door een combinatie van de hitte en fysieke inspanning, zegt de woordvoerder van de lokale veiligheidsregio. Volgens hem is "een flink aantal" mensen naar het LUMC en het Alrijne Ziekenhuis vervoerd. Hoeveel precies, weet hij niet. De mensen hadden diverse klachten, maar het is niet bekend hoe ernstig ze eraan toe waren. Voor zover hij weet is niemand overleden.

Volgens de zegsman had de organisatie uit voorzorg extra ambulances en voorzieningen geregeld, maar werd in de middag duidelijk dat het niet voldoende was. Hulpdiensten uit andere regio's zijn toen bijgesprongen.

De burgemeester heeft op advies van de veiligheidsregio de marathon gestaakt omdat de veiligheid niet meer gegarandeerd kon worden. Op dat moment moesten alleen de deelnemers van de afstand van 10 kilometer nog van start. Hardlopers die nog bezig waren met de andere afstanden, werd door de organisatie gevraagd te stoppen met hardlopen en te gaan wandelen. De hele marathon begon om 10 uur en de halve om 11 uur.

"De druk op de ambulances, ziekenhuizen en andere hulpdiensten werd te groot, waardoor er geen ander besluit mogelijk was. De veiligheid en gezondheid van mensen gaan voor alles", reageert burgemeester Peter van der Velden. Hij noemt het spijtig dat de editie in de middag moest worden stopgezet.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.