Twee dokters Artsen Zonder Grenzen omgekomen bij aanval op ziekenhuis

Twee dokters die verbonden zijn aan Artsen Zonder Grenzen zijn omgekomen bij een aanva op het al Awda-ziekenhuis, een van de laatste overgebleven ziekenhuizen in Noord-Gaza. Dat meldt Artsen Zonder Grenzen in een persbericht. Ook een aan het ministerie van Gezondheid verbonden arts is bij de aanval omgekomen. "Het is meer dan tragisch om te zien hoe artsen worden vermoord naast ziekenhuisbedden, en dit moet nu stoppen", klinkt het.

Wie de aanval uitvoerde, zegt de ngo niet. Ze wijst er wel op dat maandag nog de GPS-coördinaten van het ziekenhuis met de Israëlische autoriteiten werden gedeeld.

Dokters Mahmoud Abu Nujaila en Ahmad Al Sahar waren in het gebouw toen het op de derde en vierde verdieping werd getroffen. Ander medisch personeel, waaronder medewerkers van Artsen Zonder Grenzen, raakte ernstig gewond, klinkt het. De ngo werkt sinds 2018 in al-Awda en voert er reconstructieve operaties uit voor volwassenen en traumaoperaties voor kinderen.

De strijdende partijen kregen "regelmatig" info van de ngo over Al Awda als functionerend ziekenhuis, en de aanwezigheid van Artsen Zonder Grenzen-personeel. 

De organisatie veroordeelt "deze aanval in de krachtigste bewoordingen en roept nogmaals op tot respect en bescherming van medische voorzieningen, personeel en patiënten".

In het ziekenhuis bevinden zich momenteel nog goed 200 patiënten, zegt Artsen Zonder Grenzen. "Zij kunnen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Deze patiënten moeten dringend en veilig worden geëvacueerd naar andere ziekenhuizen die nog steeds functioneren, hoewel alle ziekenhuizen in Gaza sinds oktober boven hun capaciteiten hebben gewerkt als gevolg van aanhoudende tekorten, aanvallen en een extreem hoge werkdruk."

Hoewel aanvallen op medische voorzieningen een ernstige schending van het internationaal humanitair recht vormen, "zijn ze de afgelopen weken systematisch geworden", besluit de organisatie. Ze herhaalt daarom haar oproep tot een "onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza, nu meer dan ooit, voor het opheffen van de belegering en voor de bescherming van medische voorzieningen en medisch personeel".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.