Steeds meer Belgen gebruiken antidepressiva (Onafhankelijke Ziekenfondsen)

De voorbije vijf jaar is het gebruik van antidepressiva bij de Belgen met zo'n 8 procent gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek van Onafhankelijke Ziekenfondsen bij 2,3 miljoen leden. De ziekenfondsen roepen toekomstige regeringen op om de nodige aandacht te hebben voor geestelijke gezondheidszorg.

Tussen 2019 en 2023 werd een stijging van 8 procent vastgesteld bij de leden van Onafhankelijke Ziekenfondsen. Momenteel nemen zeven op de honderd mannen antidepressiva, tegenover dertien op de honderd vrouwen. Aangezien vrouwen bijna twee keer zo vaak antidepressiva gebruiken, blijft dit verschil aanzienlijk. Opvallend is ook dat het gebruik alarmerend ligt bij ouderen, maar de stijging sterker is bij jongeren.

Het gebruik van antidepressiva is sterker gestegen in Vlaanderen (+10 procent) en Brussel (+ 9 procent). In Wallonië is het gebruik met 7 procent gestegen. Met meer dan 80 dagelijkse doses per duizend inwoners ligt het gebruik in België ongeveer 10 procent boven het Europese gemiddelde.

Onafhankelijke Ziekenfondsen pleiten voor een globale aanpak met drie hefbomen voor actie:

  • meer en vroegere preventie;
  • vergroting van de kennis over geestelijke gezondheidszorg onder de bevolking om de symptomen van geestelijke gezondheidsproblemen te helpen voorkomen, herkennen en beheersen;
  • en een uitbreiding van psychologische diensten in ouderentehuizen, waar het gebruik van antidepressiva alarmerend hoog blijft en aantoont dat de beschikbare zorg ontoereikend of ongeschikt is voor de behoeften van ouderen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.