Solidaris: "Bijna 60 procent minder ereloonsupplementen voor zware medische beeldvorming"

Sinds 4 december 2023 is tijdens de kantooruren een verbod op ereloonsupplementen voor zware medische beeldvorming van kracht. In die maand betaalden de leden van Solidaris 60 procent minder aan supplementen voor CT-scans en NMRI's dan het jaar voordien, zo meldt de socialistische mutualiteit vrijdag.

Het verbod kwam er omdat radiologen en ziekenhuizen al te vaak hoge supplementen aanrekenden voor ambulante patiënten die een CT-scan of NMRI lieten maken.

"Het ingevoerde verbod op ereloonsupplementen heeft duidelijk een positieve impact voor de patiënten", klinkt het. "We zien in december 2023 het totale bedrag voor ereloonsupplementen medische beeldvorming meer dan halveren vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder."

"Die sterke afname van de supplementen zet zich nog sterker door in januari 2024. Daar zien we een vergelijkbare daling van de supplementen die onze leden betalen voor zware medische beeldvorming", aldus Solidaris.

Het gezamenlijke bedrag dat de leden van Solidaris voor supplementen zware medische beeldvorming werd aangerekend, schommelde in de laatste 3 maanden van 2022 tussen 402.000 euro en 442.000 euro. In december 2023 zakt dat naar 188.989 euro. Dat is een daling van bijna 60 procent.

"We zien ook dat de daling van aangerekende supplementen zich voornamelijk tijdens de week manifesteert. Dat komt overeen met de verwachtingen. In het weekend en op feestdagen geldt het supplementenverbod namelijk niet", zo luidt het nog.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.