Schurft is niet schattig

Een nieuwe campagne van het Departement Zorg  moet de bewustwording rond scabiës verhogen en mensen aanmoedigen om tijdig hun huisarts te raadplegen.

Afgaande op onvolledige cijfers uit huisartsenpraktijken, verkoopcijfers van scabiësmedicatie en meldingen van zorgverstrekkers bestaat er een sterk vermoeden dat scabiës in Vlaanderen aan een opmars bezig is.

Reële inschatting
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) werkt in opdracht van de Vlaamse overheid aan een diepgaande studie om de stijging van de ziekte beter in kaart te brengen. Over een periode van zes maanden (van juni tot december 2024) voert het ITG een maandelijkse enquête uit bij een netwerk van 250 infectieziektenklinieken, huisartsen en dermatologen in vier steden  (Antwerpen, Gent, Brugge en Leuven). De resultaten zullen tegen april 2025 gekend zijn.

Dat onderzoek kwam er nadat het werkveld meer en meer signalen ontving over een waarschijnlijke toename van het aantal scabiësgevallen in Vlaanderen. Behalve een reële inschatting van zowel nieuwe scabiësinfecties als gevallen van therapiefalen en hervallende patiënten, onderzoekt de studie ook de mogelijke oorzaken achter de vermeende toename.

Intussen zet deze informatie- en sensibiliseringscampagne in op directe preventie en bewustwording, onder het motto ‘Schurft is niet schattig’ en de bijhorende website stopschurft.be.  De campagne loopt nog tot 14 juli, in september volgt een tweede golf.  

Nieuwe richtlijnen
Daarnaast werkt het Departement Zorg aan enkele belangrijke initiatieven om zorgverleners te ondersteunen bij het behandelen en bestrijden van scabiës. Zo komt er dit najaar een nieuwe richtlijn voor artsen over de aanpak van scabiës, inclusief aanbevelingen voor diagnose en behandeling, plus een e-learning en opleidingspakket voor huisartsen en eerstelijnswerkers om hen op te leiden in het stellen van een correcte diagnose en behandeling.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    21 juni 2024

    Schurft is weer van ons !