RSV-golf: kinderartsen vrezen ineenstorting van het systeem

Klare taal: de huidige noodsituatie in de kindergeneeskunde als gevolg van een golf van luchtwegeninfecties levert ernstige risico's op voor jonge patiënten, aldus de Duitse beroepsvereniging van kinderartsen en jeugdartsen.

Kinderziekenhuizen in Duitsland ondervinden momenteel grote moeilijkheden om alle ernstig zieke jonge patiënten te verzorgen. De golf van RSV-infecties, die leidt tot een toename van het aantal ziekenhuisopnames -vooral bij zuigelingen en kleine kinderen- en daar volgens medische deskundigen catastrofale toestanden veroorzaakt, brengt de gezondheid van kinderen en jongeren in gevaar. Dat zei Jakob Maske, woordvoerder van de federale vereniging van kinderartsen en jeugdartsen, maandag.

Maske uitte zware kritiek op het gezondheidsbeleid van de afgelopen jaren, ook onder federaal minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach (SPD). De gezondheidszorg wordt al jaren "tegen de muur gedrukt". Er is extra bezuinigd op kinderartsen en jeugdartsen. Vele bedden zijn geschrapt omdat pediatrie en adolescentengeneeskunde niet rendabel zijn. Sinds Lauterbach de afdeling overnam, is de zorg verder verslechterd. Maske zei dat dit juist in deze crisistijden tot uiting komt.

"De fundamentele systeemcrisis bleef verborgen door corona. Maar dat is nu voorbij", zei hij. "We hebben nu een heel normale toename, zoals we elke winter zien van besmettelijke ziekten - en de systemen storten in," zei Maske. Ernstig zieke kinderen moesten honderden kilometers van Berlijn worden overgebracht omdat er geen bedden waren. Hij weigert te aanvaarden dat dergelijke verklaringen op bangmakerij gericht waren. "Dit is geen bangmakerij, dit is ons dagelijks leven."

Minister Lauterbach heeft al hulpmaatregelen aangekondigd. Zo wordt bijvoorbeeld verplegend personeel overgeplaatst van afdelingen voor volwassenen naar kinderafdelingen.  Hij deed ook een beroep op ouders en kinderartsen om preventieve controles die niet onmiddellijk noodzakelijk zijn, uit te stellen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.