Rekenhof krijgt inzage in "farmadeals"

Het Rekenhof kan in de toekomst inzage krijgen in de vertrouwelijke deals die de overheid sluit met farmabedrijven over de terugbetaling van innovatieve geneesmiddelen waarvan de therapeutische werkzaamheid nog onzeker is. De plenaire Kamer heeft daarover donderdag unaniem een wetsvoorstel goedgekeurd. De inzage geldt enkel voor toekomstige contracten.

Om dure, innovatieve geneesmiddelen betaalbaar te houden, kan de regering met farmabedrijven vertrouwelijke contracten sluiten, de zogenaamde artikel 81-contracten. De jongste jaren maakte minister van Volksgezondheid Maggie De Block steeds meer gebruik van die contracten. Volgens het Rekenhof zijn die farmadeals nu al goed voor 29,07 procent van de uitgaven voor geneesmiddelen. In 2016 was dat nog maar 18,55 procent.

Het systeem leidt soms tot omstreden beslissingen. Zo was er een tijd terug discussie over een goedkoop geneesmiddel voor ouderdomsblindheid dat niet wordt terugbetaald door de sociale zekerheid, terwijl de veel duurdere variant wel werd terugbetaald.

Door het nu goedgekeurde wetsvoorstel kan het parlement aan het Rekenhof een onderzoeksopdracht geven om een contract in te gaan kijken, indien de Kamer vreest dat er procedureel en budgettair iets niet volledig in de haak is. De wet is enkel van toepassing op toekomstige contracten. De wet toepassen op lopende contracten zou voor jurdische problemen kunnen zorgen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.