PVDA-fractieleidster Kamer en huisarts Sofie Merckx "wil meebesturen"

De PVDA boekt in Vlaanderen flink wat winst, vooral dan in Antwerpen. In een interview met Linda De Win laat Sofie Merckx, PVDA-fractieleidster in de Kamer, doorschemeren dat PVDA klaar is om deel te nemen aan de macht. “Wij hopen serieus uitgenodigd te worden.” De tweetalige Sofie Merckx, dochter van Kris Merckx, is ook huisarts bij Geneeskunde voor het Volk in het Waalse Marcinelle.
In Antwerpen is PVDA doorgebroken, in die mate zelfs dat de partij tweede positie veroverde na de almachtige N-VA. “Daar zijn we natuurlijk heel fier op”, zegt Sofie Merckx. “We hebben de match met Vlaams Belang nog niet helemaal gewonnen maar we hebben toch een deel van hun kiezers naar ons weten te trekken.”

De Win stelt dat Vlaams Belang dat beaamt, en dat het dan vooral “de allochtone kiezer” is die PVDA van Vlaams Belang wist weg te kapen. “Wij hebben zowel bij de jeugd, in de bedrijven en in de hele diverse maatschappij die Antwerpen vandaag is, echt vooruitgang geboekt”, aldus Merckx. “We zijn de volkswijken ingetrokken, hebben de fabrieken en de markten opgezocht en zijn de straat opgegaan om de strijd met Vlaams Belang aan te gaan.”

Dat N-VA, de winnaar van de verkiezingen, incontournable is, baart Merckx zorgen. "Gaat men echt het besparingsplan van De Wever uitvoeren? Want dat betekent: nog minder bussen voor De Lijn, nog minder leerkrachten voor de klas en flinke besparingen in de gezondheidszorg. Daar passen wij volledig voor. Ik begrijp ook niet dat N-VA met zo’n programma in de boot wil met Vooruit.”

In een recent debat met politieke kopstukken in de aanloop naar de verkiezingen legde Merckx de oorzaak van de instabiele ziekenhuisfinanciering nog bij het volledig prestatie- en volumegebonden systeem. “De Intrinsieke motivatie van artsen is dat ze deskundig willen werken. Het huidige systeem trekt die motivatie volledig scheef. "Vast loon voor ziekenhuisartsen, daar pleit ik voor", luidde het toen. Merckx nam toen ook nog de minieme groeinorm op de korrel van Open VLD “die pleit voor een norm van slechts 1,5%: daar zal het zorgpersoneel voor betalen.”

> Vandenbroucke denkt dat Vooruit met dit resultaat zal kunnen wegen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.