Politierechtbank Veurne - Zestig maanden cel voor dodelijk ongeval onder invloed van flakka

De politierechter van Veurne heeft een 32-jarige man uit Houthulst voor een dodelijk verkeersongeval veroordeeld tot 60 maanden gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel en onder voorwaarden. K.K. was onder invloed van de zombiedrug flakka bij het ongeval dat het leven kostte aan een fietser. De beklaagde werd ook levenslang rijongeschikt verklaard.

Het ongeval deed zich op zaterdag 2 september 2023 rond 10.20 uur voor langs de Esenweg in Esen, een deelgemeente van Diksmuide. Na een mislukt inhaalmanoeuvre kwam een voertuig in botsing met vier andere wagens en een fietser. De hulpdiensten snelden nog ter plaatse, maar voor de fietser uit Diksmuide kwam alle hulp te laat. Het slachtoffer bezweek ter plaatse aan zijn verwondingen. Drie andere bestuurders raakten lichtgewond.

Volgens de eerste bevindingen van de verkeersdeskundige waren overdreven snelheid en een inschattingsfout van de bestuurder de boosdoeners. K.K. reed in de bebouwde kom 112 kilometer per uur. De dertiger probeerde zijn voorligger in te halen, maar raakte daarbij met de rechtervoorzijde van zijn voertuig de linkerachterkant van die voorligger. Het voertuig werd weggekatapulteerd en raakte daarbij verschillende andere voertuigen. Drie voertuigen kwamen daardoor met elkaar in botsing, waarbij ook de fietser werd geraakt.

Suffe indruk, geen schuldinzicht

De beklaagde maakte een suffe indruk, maar probeerde na de feiten toch weg te vluchten in een ander voertuig. Toen omstaanders een poging deden om hem tegen te houden, haalde K. uit met een paraplu. Uiteindelijk konden meerdere omstanders hem in bedwang houden. 

Tijdens zijn verhoor bij de politie zei hij zich niets van de feiten te kunnen herinneren. K. zou ook geen schuldinzicht getoond hebben. De dertiger legde een negatieve alcoholtest af, maar een bloedstaal wees uit dat hij onder invloed was van synthetische cathinonen, ook wel flakka genoemd. De zombiebrug maakt mensen vooral emotieloos, maar kan ook leiden tot ongecontroleerde agressie. Zelfs tegen het bezit van flakka wordt daarom streng opgetreden.

Het openbaar ministerie vorderde op de zitting van 25 maart een strenge gevangenisstraf en een rijverbod voor K., die sinds de feiten in voorhechtenis zit. Daarnaast werd gevraagd om de man uit Houthulst levenslang rijongeschikt te verlaten. De beklaagde was in mei 2023 door de politierechtbank van Veurne al veroordeeld voor drugsgebruik in het verkeer. 

Opname

De verdediging stuurde aan op een straf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden. Volgens meester Mathieu Langerock is zijn cliënt wel degelijk bereid om zich te laten opnemen voor zijn drugsverslaving. K. erkende in zijn laatste woord ook dat zijn druggebruik veel problemen heeft veroorzaakt.

De politierechter veroordeelde K.K. maandagochtend uiteindelijk tot 60 maanden gevangenisstraf en 8.000 euro boete, allebei voor de helft met uitstel. De beklaagde zal zich wel drie jaar lang aan strikte voorwaarden moeten houden. De dertiger kreeg ook een rijverbod van vijf jaar opgelegd. Als hij na die periode zijn rijbewijs terug wil, zal hij moeten slagen voor een medisch onderzoek, een psychologisch onderzoek, een theoretisch rijexamen en een praktisch rijexamen. Als bijkomende veiligheidsmaatregel verklaart de rechtbank de beklaagde wegens zijn verslavingsproblematiek lichamelijk of geestelijk ongeschikt tot het besturen van een motorvoertuig. Hij zal zelf aan de rechter moeten bewijzen wanneer hij eventueel wel weer geschikt zou zijn om te rijden.

Bij het bepalen van de strafmaat werd rekening gehouden met het totale gebrek aan schuldinzicht en het strafblad van de beklaagde. De rechter plaatste ook vraagtekens bij de oprechtheid van zijn verontschuldigingen op de zitting. "De rechtbank wenst te benadrukken dat deze straf in geen enkel geval het tragische verlies voor de burgerlijke partijen ongedaan kan maken", klinkt het.

De burgerlijke partijen vorderden een morele schadevergoeding van 50.000 euro. Dat luik van de zaak zal op 27 mei om 9 uur behandeld worden. K. werd wel al veroordeeld tot de gerechtskosten van ruim 10.000 euro.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.