PFAS-bloedonderzoek inwoners Antwerpse Linkeroever start dinsdag

Op de Antwerpse Linkeroever gaan dinsdag bloedafnames van start waarbij inwoners gratis hun bloed kunnen laten testen op de aanwezigheid van PFAS. Geïnteresseerden kunnen zich nog steeds aanmelden en dan vervolgens een afspraak maken.

Een grootschalig bloedonderzoek in een straal van 5 kilometer rond chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht is een van de acties die de Vlaamse overheid neemt in de nasleep van het PFAS-schandaal. Het onderzoek ging eerder al in Zwijndrecht zelf van start en dat bloedafnamecentrum blijft ook gewoon open voor afspraken. Daarnaast komt er nu ook eentje op het naburige Linkeroever. "Op die manier krijgt iedereen de mogelijkheid om naar een afnamelocatie dicht bij huis te gaan", stelt het Vlaamse Departement Zorg.

Wie zich dit voorjaar al aanmeldde, voor 22 mei, krijgt de komende dagen als eerste een uitnodigingsbrief om een afspraak te maken. Daarna volgt de rest, dus ook wie zich de komende weken of maanden nog aanmeldt. Het aanmelden loopt nog tot en met 29 februari 2024 via het e-loket van het Departement Zorg. Het afnamecentrum van Zwijndrecht is open - op afspraak dus - op maandag en woensdag, dat van Linkeroever op dinsdag en donderdag.

Begin volgend jaar zullen ook inwoners van de Antwerpse Rechteroever en het district Hoboken binnen de 5 kilometer rond 3M worden uitgenodigd voor een bloedafname. Alle resultaten zullen uiteindelijk worden gebundeld in één groot onderzoek.

Intussen loopt ook een specifiek deelonderzoek bij kinderen jonger dan 12 jaar en daaraan gelinkt een moeder-kindstudie waarbij de PFAS-waarden van kinderen worden vergeleken met die van hun (biologische) moeder. Voor die laatste studie worden nog meer moeder-kindkoppels gezocht, stelt het Departement Zorg.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.