Oekraïense viceminister van Gezondheid bezoekt Psychiatrisch Centrum Duffel

De Oekraïense viceminister van Gezondheid heeft, met een delegatie, deze week een bezoek gebracht aan Emergo, het Universitair Psychiatrisch Centrum in Duffel. Ook een delegatie van de Wereldgezondheidsorganisatie en vertegenwoordigers van de Oekraïense First Lady waren aanwezig.

Emergo is een samenwerking rond geestelijke gezondheidszorg in het arrondissement Mechelen-Lier-Boom. Het netwerk moet gelden als voorbeeld voor de hervorming van de geestelijke gezondheidszorg in Oekraïne. In het kielzog van de oorlog wil Oekraïne haar zorglandschap hervormen, in het bijzonder de geestelijke gezondheidszorg. Geen eenvoudige opdracht, want al voor het uitbreken van de oorlog had Oekraïne een groot aantal psychiatrische patiënten, onder wie heel wat kinderen. 

Bij het bezoek stond het delen van ervaringen centraal. Er lag een focus op samenwerking tussen organisaties uit de geestelijke gezondheidszorg met partners uit zorg en welzijn, zorgnetwerken en zorgcircuits. Die aanpak moet voor een betere toegang tot professionele hulp leiden.

Aan de gesprekken namen onder meer huisartsen, psychiaters, medewerkers van de mobiele teams, welzijns- en geestelijke gezondheidszorgorganisaties, ervaringsdeskundigen en patiënten, psychologen en orthopedagogen, maatschappelijk assistenten en woonbegeleiders deel. 

"De focus lag op methodieken om goed samen te werken", zegt voorzitter Dirk Broos (foto). "Ingewikkelde casussen waar meerdere hulpverleners op vastlopen. Welke belangrijke rol is weggelegd voor huisartsen en eerstelijns psychologische zorg? Hoe werken met mobiele teams die psychiatrische zorg aan huis bieden en welk aanbod voorzie je binnen een algemeen ziekenhuis, dan wel binnen een psychiatrisch ziekenhuis?"

De hervorming van de sector heeft in ons land een aantal jaar in beslag genomen. "Oekraïne heeft die tijd niet", besluit Broos. "Door onze kennis en ervaring te delen hopen we op onze eigen manier bij te dragen aan de versnelde versterking van het model van de Oekraïense geestelijke gezondheidszorg."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.