Wie in West-Limburg ’s nachts een huisarts nodig heeft, zal vanaf 1 april naar de wachtpost van Hasselt moeten. Maar huisartsen uit die regio krijgen daarover flink wat vragen van patiënten binnen, signaleert Wouter Beke die niet alleen Kamerlid (cd&v) is, maar ook burgemeester is van Leopoldsburg. "Het kan volgens mij de bedoeling niet zijn om de druk op de spoeddiensten te verhogen."
"Begin dit jaar kwam het nieuws dat wie in West-Limburg ’s nachts een dokter nodig heeft, vanaf 1 april naar de wachtpost in Hasselt moet. De wachtpost van Beringen zou van de overheid verplicht moeten samenwerken met die van Hasselt om over voldoende financiering te kunnen beschikken. Omdat de wachtpost van Beringen minder dan 200.000 inwoners bereikt, financiert het Riziv de weeknachten niet meer. Dit terwijl huisartsen volgens mij juist dicht bij de mensen moeten staan", duidt Beke het probleem op zijn Facebookpagina.
"Een nabije zorg is een betere zorg. Vanaf 1 april in holst van de nacht naar Hasselt. Dat is 35 km. Drie kwartier rijden op z’n minst. Mensen begrijpen dit niet. Het ziekenhuis van Pelt, van Mol en van Heusden-Zolder zal dichterbij zijn. Het kan volgens mij niet de bedoeling zijn om de druk op de spoeddiensten te verhogen. Daarom stelde ik in januari een duidelijke vraag aan de minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke: schroef deze beslissing terug. De minister heeft toen het probleem erkend, waarvoor ik hem dank."
Overleg
Er zou nu meteen een overleg komen tussen de betrokken huisartsen en minister Vandenbroucke om te onderzoeken of er alternatieven mogelijk zijn binnen de voorziene financiering en rekening houdend met de lokale context."
Beke dringt erop aan dat er een snelle oplossing komt. "Uit een brief die ik kreeg van de betrokken huisartsen blijkt dat de bezorgdheden op het terrein groot zijn. De huidige vergoeding is te laag en volstaat niet om de inzet van personeel in het weekend en op feestdagen te kunnen betalen. Noch om de binnenkomende telefoons te ontvangen. Bellers moeten nu soms 20 minuten tot 1 uur wachten. Dat mensen zo lang moeten wachten kan niet de bedoeling zijn met deze hervorming."
Momenteel krijgt de huisartsenwachtpost van Beringen budget om ook op weekdagen ’s nachts open te houden. Een proefproject dat dus op 1 april afloopt.
Vandenbroucke wees er in de Kamer wel op dat Beringen zelf gevraagd had om met Hasselt samen te werken. “Daarbij was de wachtpost Beringen op de hoogte van de criteria voor samenwerking tijdens de diepe nacht”, zei Vandenbroucke. De evaluatie van de weekwachten is voorzien voor 2024. Maar Vandenbroucke zal dus contact opnemen met de lokale huisartsen uit West-Limburg om alternatieven binnen de huidige financiering te onderzoeken.
“Hij moet zich wel haasten”, vindt Beke.