Meer dan 5.000 hittedoden in Frankrijk in 2023

Afgelopen zomer zijn in Frankrijk meer dan 5.000 mensen bezweken aan de hitte. Dat meldt het Franse agentschap voor volksgezondheid. "Drie op de 100 overlijdens in de zomer zijn aan de hitte toe te schrijven, wat neerkomt op 5.167 overlijdens", zegt Guillaume Boulanger, onderzoeker voor het overheidsagentschap.

Deze schatting omvat heel de zomer van 2023, de vierde warmste ooit sinds het begin van de metingen in 1900.

Opvallend aan de zomer van 2023 was dat de twee van de vier hitteperiodes opvallend laat vielen. De langste periode deed zich in augustus voor, en de laatste was in september. 

Zoals dat altijd het geval is, zijn de oudsten het kwetsbaarst voor de hitte. Over de hele zomer overleden 3.700 75-plussers door de hitte.

De voorbije jaren lag het aantal hittedoden nog hoger, zoals bijvoorbeeld 7.000 hittedoden in 2022. Het record werd vooralsnog in 2003 opgetekend: 15.000 hittedoden.

Hittegolven worden intenser en komen vaker voor als gevolg van de door mensen veroorzaakte klimaatverandering. Dat blijkt uit het onderzoek van de wetenschappers van World Weather Attribution (WWA), die met behulp van weerobservaties en klimaatmodellen nagaan hoe de klimaatverandering de intensiteit en waarschijnlijkheid van extreem weer beïnvloedt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    08 februari 2024

    Flauwe score : 2003 was beter !