Belgische tool spoort slaapapneu op

NightOwl, een tool van het aanvankelijk Leuvense bedrijf Ectosense, is een van de kleinste toestellen ter wereld om slaapstoornissen op te sporen. Het toestelletje is niet groter dan een nagel, kan op het voorhoofd of een vingertop aangebracht worden en is draadloos.

“Slaapapneu is een groot probleem voor de volksgezondheid en bovendien wordt de ziekte vaak niet gediagnosticeerd”, zegt medeoprichter van Ectosense Bart Van Pee. “Voor een diagnose moet je voor een – duur - onderzoek naar een slaapkliniek in een ziekenhuis en moet je doen alsof je gewoon gaat slapen terwijl je vol sensoren en draden hangt. Met ons toestelletje worden de metingen verricht in het comfort van je eigen slaapkamer, vijf nachten na elkaar en ’s morgens verneem je via je smartphone of een behandeling nodig is of niet.”

NightOwl werd getest in de Belgische zorgproeftuin Innovage, het platform voor ouderen, mantelzorgers en zorgverleners Happy Aging en in de Nederlandse proeftuin CIC West-Brabant.

Het toestelletje beschikt inmiddels ook over de nodige certificaten en wordt deze zomer gelanceerd in Europa en daarna in de Verenigde Staten. Het managementteam van Ectosense werd overigens zopas versterkt door de benoeming van Ciaran McCourt als Chief Executive Officer.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.