Lidstaten willen geen geldigheidsbeperking op rijbewijs van 70-plussers

Er komt geen specifieke geldigheidsbeperking op het rijbewijs van 70-plussers. Ze hoeven ook geen verplichte medische controle te ondergaan om hun rijbewijs te verlengen. Daarover zijn de Europese ministers van Mobiliteit het op een bijeenkomst in Brussel eens geraakt.
Dit voorjaar had de Europese Commissie veel stof doen opwaaien met een voorstel over rijbewijzen. In landen als België en Duitsland ontstond immers de vrees dat de Commissie 70-plussers wou verplichten om elke vijf jaar een medische controle te ondergaan. Die liet op haar beurt verstaan dat de lidstaten ook konden opteren voor een andere test, zoals het invullen van een vragenlijst voor zelfbeoordeling. 

Huisarts
Maar zo ver komt het dus niet. De ministers, die wel nog over deze regels moeten onderhandelen met het Europees Parlement, maakten maandag duidelijk dat elke lidstaat vrij moet kunnen beslissen over een eventuele kortere geldigheidsduur van de rijbewijzen voor autobestuurders vanaf een bepaalde leeftijd, alsook over de voorwaarden voor een verlenging ervan.  
De Belgische minister Georges Gilkinet (Ecolo) was erg gekant tegen een verplichte test en begroet dan ook de beslissing. Oudere bestuurders "zijn van nature voorzichtiger, leggen kortere afstanden af, meestal overdag, en op wegen die ze goed kennen", reageert hij. "De beoordeling van hun rijgeschiktheid moet anders worden aangepakt, vooral in samenspraak met hun huisarts."

Digitaal rijbewijs
De ministers kwamen ook overeen om de administratieve geldigheid van rijbewijzen te verlengen van 10 tot 15 jaar. Voorts spraken ze af om het digitale rijbewijs, beschikbaar op smartphones, in te voeren als standaard. Die maatregel zou tegen 2030 van kracht worden.  

Het fysieke rijbewijs - zowel het papieren model als het bankkaartmodel - blijft echter ook geldig. Vanaf 2033 wordt het Europese rijbewijs in bankkaartmodel wel verplicht en verdwijnt de papieren versie.

Stelt u als huisarts vast dat een patiënt een gevaar op de weg dreigt te worden, maar dat die zijn rijbewijs niet wil afgeven, dan valt het zeker te overwegen om het beroepsgeheim te doorbreken. Dat althans werd onlangs geopperd op een symposium van de Orde provinciale raad West-Vlaanderen.

> Rijgeschiktheid deontologisch bekeken

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.