KU Leuven opent nieuw onderzoekscentrum voor innovatieve gentherapie

De KU Leuven heeft een nieuw onderzoekscentrum voor innovatieve gentherapie ingehuldigd. In de nieuwe lab- en kantoorruimte, die ondergebracht is bij de onderzoeksgroep Trellis in Leuven, zal onderzoek kunnen worden gedaan naar nieuwe geneesmiddelen op basis van gentherapie. Vlaams minister voor Innovatie Jo Brouns (CD&V) kwam het nieuwe centrum bezoeken.

In het laatste decennium is gentherapie aan een stevige opmars bezig, met honderden lopende klinische studies en een toenemend aantal goedgekeurde geneesmiddelen. Het gros van deze producten maakt gebruik van een onschuldig virus, het adeno-geassocieerde virus (AAV). Het ontwikkelen en produceren van zulke medicijnen is bijzonder complex en vraagt een specifieke en multidisciplinaire expertise. 

Bovendien loopt Europa qua investeringen momenteel achter op de VS. Europa wil onderzoek en innovatie in dit domein stimuleren. De Vlaamse regering is daarom met 9 miljoen euro tussengekomen in de bouw van de onderzoeksfaciliteit. De middelen komen uit het relancefonds 'Vlaamse Veerkracht'. 

"Met deze nieuwe infrastructuur zullen we nieuwe kennis uitbouwen waardoor we medicijnen kunnen ontwikkelen voor aandoeningen die vandaag nog niet goed behandeld worden", zegt minister Brouns. "Vlaanderen is een kennisregio, met hoogopgeleide getalenteerde en gedreven onderzoekers. Dit kenniscentrum zal op zijn beurt weer nieuwe bedrijven aantrekken die deze medicijnen kunnen ontwikkelen en produceren, en zo nieuwe jobs creëren."

Het onderzoekscentrum zal een hub worden waar verschillende partners elkaar vinden en de eerste stappen zetten naar een innovatief geneesmiddel dat klaar is voor productie. Eén van die partners is het farmabedrijf UCB.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.