KU Leuven en UGent in elkaars zog als beste unief

De recentste Shangai-rangschikking van  beste universiteiten ter wereld, werd deze week gepubliceerd. Klassiek pronkt Harvard op nummer 1. Traditioneel halen ook twee Belgische - Vlaamse - universiteiten de top-100 of zitten ze in de buurt daarvan.

Het lijstje is steeds sterk Amerikaans gekleurd zoals ook nu: acht universiteiten in de top-10 bevinden zich in de Verenigde Staten. Alleen de befaamde Britse universiteiten van Cambridge (4) en Oxford (7) doorbreken de Amerikaanse hegemonie in de top-10.

Met de UGent op de 83ste plaats en de KU Leuven als 85ste, zit Vlaanderen mee in de top-100. Gent boet enkele plaatsen in, Leuven wint er enkele zodat ze nu zeer dicht bij elkaar zitten. Binnen de topo-150 treffen we nog de ULB aan. Voor de UCL moeten we al zoeken buiten de top-200.

Zoals steeds botst dit soort van lijstjes op nogal wat kritiek en interpreteren we een en ander hooguit als een 'graadmeter'. Enkel spectaculaire plaatsverschuivingen kunnen echt een aanduiding zijn dat er wat fundamenteels fout zit. Criteria hier zijn onder meer het aantal Nobelprijswinnaars en het aantal publicaties in vakbladen. Net die criteria komen almaar meer onder vuur te liggen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.