Klimaat kan niet wachten tot einde pandemie, waarschuwen medische vakbladen

De wereldleiders mogen "dringende" maatregelen in de strijd tegen klimaatverandering en de vernietiging van de natuur niet langer uitstellen. De openbare gezondheid wordt bedreigd, waarschuwen toonaangevende medische vakbladen in een ongezien gemeenschappelijk edito.

"Wij, de uitgevers van gezondheidstijdschriften, vragen de regeringen en andere verantwoordelijken om tot actie over te gaan en ervoor te zorgen dat het jaar 2021 zal bestempeld worden als het jaar waarin de wereld eindelijk van koers veranderde", verluidt in het edito dat is geschreven door de hoofdredacteurs van onder meer The Lancet,  British Medical Journal ou le National Medical Journal of India.

Met een verhoging van de gemiddelde temperatuur met 1,1 graden Celsius in vergelijking met het pre-industriële niveau is de impact van klimaatverandering op de gezondheid van de mens momenteel al groot. Bovendien treft ze kwetsbare groepen nog harder. Een opwarming met 1,5 graden en het voortdurende verlies aan biodiversiteit "dreigen rampzalige en onomkeerbare schade voor de gezondheid met zich mee te brengen", aldus de auteurs, wier pleidooi wereldwijd wordt gepubliceerd in 220 bladen over geneeskunde en gezondheid.  

Ondanks "de legitieme bekommernis" om COVID-19 kan de wereld niet tot het einde van de pandemie wachten om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, betogen ze in de aanloop naar de klimaatconferentie van Glasgow in november. "De risico's van klimaatverandering zouden die van eender welke ziekte kunnen overtreffen. De pandemie zal ten einde komen, maar er is geen vaccin tegen de klimaatcrisis", zo stelt WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Klimaattop Glasgow

De redacties komen met hun noodkreet in de aanloop naar de klimaattop in Glasgow in november en naar andere belangrijke internationale bijeenkomsten. De auteurs erkennen dat de wereld nu vooral bezig is met de strijd tegen het coronavirus, maar benadrukken dat de aanpak van klimaatproblemen niet kan wachten. Er kan niet pas na de pandemie werk worden gemaakt van het snel terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen, vinden ze.

"In de laatste 20 jaar is het aantal hittegerelateerde sterfgevallen onder 65-plussers met meer dan 50 procent toegenomen", schrijven ze. Ook tal van andere klachten komen vaker voor, zoals uitdroging, tropische ziektes, zwangerschapscomplicaties en allergieën.

De vakbladen zeggen dat met groeiende bezorgdheid wordt opgemerkt dat "machtige leden van de internationale gemeenschap" een temperatuurstijging van meer dan 1,5 graad als "onvermijdelijk of zelfs acceptabel" beginnen te zien. Ook zouden strategieën om uitstoot terug te dringen soms niet realistisch genoeg zijn.

Volgens de bladen reageerden veel regeringen op de coronacrisis door de geldkraan op een ongekende manier open te draaien. "De milieucrisis vereist een vergelijkbare spoedreactie. Er zullen enorme investeringen nodig zijn die veel verder gaan dan wat momenteel wordt overwogen of geleverd in de wereld."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.