Instituut voor Tropische Geneeskunde: "Maak tijdig afspraak voor reisvaccin"

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen roept vakantiegangers op om tijdig na te gaan welke reisvaccins ze eventueel nodig hebben en om zo snel mogelijk een afspraak te maken. Vanaf april beginnen de wachttijden immers op te lopen. Vorig jaar verwerkte het ITG meer dan 23.500 reisconsultaties en liepen de wachttijden op tot drie weken.

De meeste reisvaccins kan je ook gewoon bij je huisarts laten zetten, maar bijvoorbeeld voor het gele koortsvaccin kan je enkel bij een erkend vaccinatiecentrum zoals dat van het ITG terecht. Dat vaccin is verplicht voor reizen naar tal van landen in Sub-Saharaans Afrika en Zuid-Amerika. 

Van april tot augustus is het erg druk in de Belgische reisklinieken, stelt het ITG. Reizigers plannen hun vaccinaties best zo snel mogelijk in, zowel omdat de wachttijden oplopen als vanwege het feit dat van sommige vaccins meerdere dosissen nodig zijn. 

Het aantal consultaties gaat ook jaar na jaar in stijgende lijn, na de coronacrisis. "Vorig jaar is het aantal reisconsultaties met meer dan 7.000 toegenomen ten opzichte van 2022", zegt dr. Ula Maniewski-Kelner, infectioloog bij ITG. 

Wie pas in oktober of nog later vertrekt, kan volgens het ITG wel gewoon wachten tot na het hoogseizoen. Dan zijn de wachttijden korter en zo kan wie al tijdens de zomervakantie naar het buitenland trekt, eerst worden geholpen. ITG heeft zelf ook een app en website (www.wanda.be) met informatie over vaccins en gezondheidsrisico's per land.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.