Initiatief 'Fairfarma' vraagt transparanter geneesmiddelenbeleid

Mutualiteiten, vakbonden en ngo's lanceren via het initiatief #FairFarma een oproep aan de Belgische regering voor een eerlijker en transparanter geneesmiddelenbeleid op Europees niveau. In een open brief zetten de partners acht concrete eisen op een rij.

De eisen hebben vooral betrekking op de betaalbaarheid en de beschikbaarheid van geneesmiddelen. De initiatiefnemers vragen aan de regering om tijdens het komende voorzitterschap van de Europese Raad hun voorstellen op de agenda te zetten.

"Wij benadrukken dat er voor de farmaceutische sector een uitdaging ligt in de internationale solidariteit", klinkt het. "De hoge geneesmiddelenprijzen zetten de betaalbaarheid van de gezondheidszorg onder druk, terwijl het verbod op lokale productie van bepaalde geneesmiddelen beschermd door octrooien, miljarden patiënten een behandeling ontzegt." 

Een belangrijke eis is de vraag om de prijs van geneesmiddelen te bepalen op basis van een zogeheten "fair price model", ontwikkeld door de International Association of Mutual Benefit Societies (AIM). Dat model legt op Europees niveau een rechtvaardige prijs voor geneesmiddelen vast terwijl de investerings- en winstmarges voor de sector gegarandeerd blijven. 

"Als dit model in België wordt toegepast, ligt de kostprijs voor sommige kankerbehandelingen zelfs tot achttien keer lager dan de huidige prijs", zeggen de initiatiefnemers. "Het is tijd om krachtig aan de alarmbel te trekken over de onredelijke stijging van geneesmiddelenprijzen, die hun oorzaak vinden in de groeiende honger naar winst van de farmaceutische industrie."

Ook de toenemende ondoorzichtigheid bij prijsonderhandelingen voor geneesmiddelen wordt aan de kaak gesteld. Zo eist FairFarma de stopzetting van geheime contracten tussen lidstaten en farmaceutische bedrijven. In 2022 zou in België zowat twintig procent van het totale budget voor geneesmiddelen gaan naar medicijnen met geheime contracten. In 2013 was dat slechts twee procent.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.