Huisbezoeken blijven afnemen in Nederland

De Nederlandse jaarcijfers huisartsenzorg 2023 werden zopas bekendgemaakt door Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. Ze zijn berekend met gegevens afkomstig van 424 huisartsenpraktijken. Blijkt dat vorig jaar huisartsen niet alleen minder visites aflegden dan voorgaande jaren, ook registreerden ze minder acute aandoeningen. 
De cijfers bieden inzicht in de zorg die huisartsen bieden, zoals: omvang van het zorggebruik; patiëntkenmerken, gezondheidsproblemen, verwijzingen naar de tweede lijn en voorgeschreven geneesmiddelen. "Doordat we beschikken over cijfers van meerdere jaren, signaleren we bovendien trends en ontwikkelingen in de huisartsenzorg", dixit Nivel. 

De daling in het aantal visites die eerder al is ingezet, lijkt aan te houden; het aantal visites, zowel korte als lange visites, is in 2023 opnieuw lager dan in 2022. Net als in voorgaande jaren is het aantal lange visites hoger dan het aantal korte visites. In 2019, voor de coronapandemie, was dat nog andersom.

Acute aandoeningen

Van alle acute klachten en aandoeningen die de huisarts registreert, is bij de helft (49%) het aantal in 2023 afgenomen ten opzichte van 2022. Klachten en aandoeningen van de luchtwegen bij de huisarts namen na een toename in 2022 (+43,1%), in 2023 het sterkste af (-33%).

Dat heeft volgens Nivel te maken met een daling van Covid-19 in de huisartsenpraktijken in 2023.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.